Foto: AFI

Asociācija otrdien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Einaram Repšem, kā arī visām partijām. Ārstus neapmierina vienotā apmaksas sistēma, kuru Circene gatavojas ieviest.

Apvienība uzskata, ka Veselības ministrijas (VM) nostāja pret ģimenes ārstiem ir tikai šķietami pretimnākoša, jo asociācijas priekšlikumi un iebildumi netiek ņemti vērā.

Asociācija atsaucas uz Valsts kontroles 25. novembra atzinumu, kurā par Rīgas ambulatorās veselības aprūpes modeli teikts, ka VM līdz šim operējusi vienīgi ar «teorētiskiem pieņēmumiem par tā rezultātiem, kuri iegūti, modeli daļēji verificējot».

VM ir maldinājusi sabiedrību un medicīnas darbiniekus, sakot, ka vienotais veselības aprūpes modelis tiek veidots uz divu Latvijā esošu modeļu bāzes, lai arī VM bija zināms, ka Rīgas modelis vēl nav ieviests, uzsvēra Veide.

Valstī varētu būt viens modelis

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente un Latvijas Ārstu biedrības viceprezidente Līga Kozlovska sacīja, ka viena modeļa ieviešana visā valstī būtu pieņemama, bet tā nav iespējama, ņemot vērā pašreizējo finansējumu. Modeļa maiņa nenovērsīs finansējuma trūkumu.

Rīgas modelis ir jāizvērtē un jānovērš tajā nepilnības. Pašreiz veidojas rindas ar tiem pacientiem, kuri vēlas saņemt valsts apmaksātus veselības pakalpojumus, attiecīgi, ja pacients vēlas saņemt nepieciešamo aprūpi, viņš ir spiests maksāt. Tāpēc vienotās apmaksas sistēmas ieviešana uztverama kā solis ceļā uz maksas medicīnu, uzsvēra Kozlovska.

Netiek ņemts vērā mediķu viedoklis

Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji norādīja, ka Veselības ministrija, izstrādājot veselības aprūpes modeļus, neaicina speciālistus un neņem vērā viņu viedokli.

Tika uzsvērts, ka tagadējā situācija ir kritiska, lai piesaistītu jaunus medicīnas darbiniekus. Tika minēts, ka liela daļa ģimenes ārstu pašlaik ir pensijas vecumā un aizejošo ir vairāk nekā jauno darbinieku.

Asociācijas prezidente sacīja, ka ģimenes ārsti gaidīs atbildi līdz 1. janvārim, kad arī lems, ko darīt tālāk.

Repše uzskata, ka veselības sistēma jāsakārto

Ministru prezidenta Einara Repšes palīdze Kristīne Jučkoviča  informēja, ka mediķu vēstule ir saņemta un tiek gatavota atbilde.

«Ministru prezidents jau iepriekš izteicies, ka veselības aprūpes sistēma jāsakārto, taču tas nav vienā dienā atrisināms jautājums. Tas prasa rūpīgu darbu ministres vadībā, sadarbojoties ministrijai, mediķu profesionālajām organizācijām un pacientiem. Pašlaik var sacīt, ka process ir aizsācies un tiks turpināts,» norādīja Jučkoviča.

Rezolūciju atbalstīja vairākums ārstu

Kā uzsvēra Veselības ministrija, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā balsstiesīgi ir 840 ģimenes ārsti — diskusijā par šo rezolūciju piedalījās 302 ģimenes ārsti. Tas nav nodrošinājis kvorumu, tāpēc nolemts asociācijas kopsapulci dēvēt par konferenci.

Par asociācijas vadības piedāvāto rezolūciju, kurā tiek pieprasīta veselības ministres demisija, nobalsojuši 174 konferences dalībnieki. Pret šo rezolūciju balsojuši deviņi ārsti, atturējušies — 50. Sanāksmi tobrīd jau bija atstājuši 69 dalībnieki, apgalvo ministrijas pārstāvji.

Šo informāciju apstiprināja asociācijas prezidente, taču piebilda, ka organizācijas statūti pieprasa kvorumu tikai, ja notiek valdes vēlēšanas, savukārt lēmumi tiek pieņemti ar klātesošo balsu vairākumu.

Pieņemto rezolūciju Ģimenes ārstu asociācija Veselības ministrijai nav nosūtījusi, uzskatot, ka ministrija dialogu veidot nav gatava. Jautājums par Circenes atstādināšanu tagad risināms valdībā, skaidroja Veide.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp