CD — divi vienā jeb Kompaktdiska otra puse

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Attēls: \"Vintage Vinyl\"

ASV ir radīta tehnoloģija, kas ļauj ražot diskus, kuru viena puse izmantojama audio kompaktdiska atskaņošanai, bet otra — DVD video. Dalasas kompānija «OneDisc Technologies» jau veic pārrunas ar mūzikas kompānijām par šā jaunuma ieviešanu tirgū.

Kā ziņo laikraksts «The New York Times», ierakstu veikalos jau iespējams iegādāties šādu abpusēju kompaktdisku. Tas ir Ketlīnas Edvardas «Live From the Bowery Ballroom». Vienā diska pusē ir trīs dziesmas, kuras atskaņo katrs standarta kompaktdiska atskaņotājs, bet otrā pusē ir divi DVD videoklipi. Jau krietnu laiciņu dažādu mūziķu albumos ir video pielikumi, kas skatāmi datorā. Tomēr CD-ROM nesniedz tādu attēla kvalitāti kā DVD. Salīdzinoši nesen ierakstu kompānijas sākušas pievienot tradicionālajam kompaktdiska arī papildus DVD diskus, tā vilinot patērētājus iegādāties oriģinālos diskus, nevis nelegāli lejupielādēt .mp3 failus vai pirkt nelegālas disku kopijas. Taču šajā gadījumā lietotāja rokās nonāk divi diski — viens kompaktdisks un otrs DVD.

«Forrester Research» speciālists Džošs Bernofs komentē: «Galvenā problēma mūzikas industrijā ir tā, ka plastikāta gabals ar mūzikas ierakstu strauji zaudē savu vērtību.» «OneDisc Technologies» prezidents Džeimss Vilsons sava jaunā produkta priekšrocības redz iespējā iegādāties filmu un tās skaņu celiņu vienā divpusējā diskā. Šāds divpusējs kompaktdisks gan nav pilnīgs jaunums. CD-DVD kombinēto tehnoloģiju pirmā izstrādāja «Warner Brothers», un tā patents pieder vācu kompānijai «DVD Plus International Inc.». Pēc «DVD Plus» mājas lapas ziņām («OneDisc» ir «DVD Plus» tehnoloģijas pārstāvji), pašlaik jau saražoti vairāk nekā 70 nosaukumu kombinētie kompaktdiski. Pirmie šā formāta produkcijas diski bija par biezu automašīnu kompaktdisku atskaņotājiem, bet šī problēma tagad esot atrisināta. Pašlaik «Live From the Bowery Ballroom» cena «Tower Records» un dažos neatkarīgajos mūzikas veikalos ir 5,99 ASV dolāru. Kā ziņo «Nielsen SoundScan», no 8000 saražotajiem eksemplāriem pagaidām pārdoti ir apmēram 600.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu