Lietuvas datorražotāji apsver iespēju pārcelt ražošanu uz Latviju

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: \"ComputerGeeks\"

Lietuvas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju kompāniju asociācija «Infobalt» paziņojusi, ka lietuviešu datorfirmas apsver iespēju pārcelt ražošanu uz Latviju.

Šāds lēmums saistīts ar to, ka Lietuvas valdība nolēmusi no 2004. gada 1. janvāra piemērot tukšām audio un videofilmām, kompaktdiskiem un citiem datu glabāšanas produktiem, arī cietajiem diskiem, nodokli sešu procentu apmērā no vairumtirdzniecības cenas. No šā nodokļa saņemtie līdzekļi tiks novirzīti īpašā autoratlīdzību fondā, kas izmaksās kompensācijas autortiesību īpašniekiem.

«Infobalt» norāda, ka valdības lēmums ieviest nodokli tukšiem datoru cietajiem diskiem, kurus ieved Lietuvā, un nepiemērot šo nodokli personālajiem datoriem, kurus komplektē ārzemēs, ir diskriminējošs attiecībā pret Lietuvas datorražotājiem.

«Tāpēc mēs nopietni apsvērsim iespēju pārcelt ražošanu uz Latviju,» preses konferencē Viļņā paziņoja Lietuvas «Sonex» grupas vadītājs Aruns Bartuševičs.

Savukārt Lietuvas vadošā datoraparatūras vairumtirdzniecības uzņēmuma «GNT Lietuva» direktors Vītauts Stunžens sacīja, ka personālo datoru cenu pieaugums var sasniegt 20 litu (aptuveni četrus latus) cieto disku nodokļa ieviešanas dēļ.

Datorražotāja «Skaitos kompiuteriu servisas» vadītājs Virgīnijs Jasaitis teica, ka nodoklis tukšiem kompaktdiskiem un audiovizuālajiem produktiem varētu dot gada ienākumus 500 tūkstošu litu (97,5 tūkstošu latu) apmērā un nodoklis cietajiem diskiem — aptuveni 2,7 miljonus litu (0,5 miljonus latu).

Tukšu datu glabāšanas produktu taksāciju paredz grozījumi likumā par autortiesībām, kurus pieņēma martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu