Beļģijas patērētāji apsūdz ierakstu kompānijas par aizsargātu kompaktdisku pārdošanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Enjoy Bjork

Beļģijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācija «Test-Achats», kas Eiropā pazīstama ar savu krusta karu pret «Nokia» tālruņu «nedrošajiem» akumulatoriem, jauno gadu uzsākusi ar uzbrukumu ierakstu gigantiem EMI, «Sony», «BMG Music» un «Universal Music», iesūdzot tos tiesā par pretpirātisma līdzekļu pievienošanu kompāniju izlaistajiem audio kompaktdiskiem.

Paziņojumā presei «Test-Achats» ziņo, ka pēdējo mēnešu laikā saņēmusi neskaitāmas patērētāju sūdzības par audio kompaktdiskiem, kuros iekļauti pretpirātisma līdzekļi. Kā piemērs tiek minēti — Šakiras albums «Laundry Service», «Faithless» albums «1 Giant Leap», «Radiohead» albums «Hail to the Thief» un Bjorkas «Greatest Hits» disks. Bieži vien šos diskus nav iespējams atskaņot datorā un automobiļa disku atskaņotājā, un disku pircējiem tiek liegta iespēja veidot to legālas kopijas privātai lietošanai, norāda «Test-Achats».

«Test-Achats» tiek uzskatīta par pirmo patērētāju aizsardzības organizāciju, kas metusi izaicinājumu mūzikas industrijai, apsūdzot to neattaisnotu pretpirātisma aizsardzības paņēmienu izmantošanā. Pati pirmā nemierniece tomēr bija kāda Kalifornijas sieviete, kas 2001. gadā iesūdzēja tiesā kādu mūzikas izdevēju par to, ka firma izmantojusi tehnoloģiju, kas liedz audio disku atskaņot datorā. Mūzikas izdevējam nācās piekāpties un noteikt ierakstu atgriešanas kārtību. Kopš šī brīža daudzi CD un DVD izdevēji uz sava produkta savlaicīgi norāda, ka disks ir aizsargāts pret kopēšanu un to nevar atskaņot noteiktos CD vai DVD atskaņotājos. Nesen līdzīgu cīņu izdevās uzvarēt arī franču patērētāju grupai.

2002. gadā skarbu kritiku pret ierakstu kompānijām vērsa arī ASV kongresmenis Riks Bušers (Boucher). Viņš norādīja, ka, liedzot disku pircējiem iespēju veidot viņiem piederošu disku kopijas, ierakstu kompānijas, iespējams, pārkāpj ASV autortiesību likumdošanu. Pēc brīža gan kongresmenis pieklusa.

Savu neapmierinātību ir izteicis arī viens no kompaktdiska tehnoloģijas autoriem — kompānija «Philips», piedraudot iesūdzēt disku izdevējus tiesā, ja tie nesniegs pircējiem skaidras norādes par produktiem, kas ir aizsargāti pret kopēšanu. Tomēr tas gan nav traucējis «Philips» vienoties draudzīgā dziesmā ar «Sony» un sākt virzīt tirgū jauno SACD (Super Audio CD) formātu, kas paredz pamatīgu aizsardzību kā pret pirātismu, tā pret kopēšanu personiskai lietošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu