Foto: LZS

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, piedaloties Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LITTA) šā gada pirmajā valdes sēdē, pauda cerību, ka Latvija spēs kļūt par redzamu dalībnieci starptautiskajā informācijas tehnoloģiju (IT) laukā, ņemot vērā, ka attīstība šajā nozarē valsts līmenī noteikta kā prioritāra.

Uzrunājot LITTA valdes locekļus, Vīķe-Freiberga norādīja, ka viens no galvenajiem šīs asociācijas uzdevumiem ir apkopot datus par IT jomā sasniegto, identificēt šīs nozares nozīmīgākos dalībniekus, kā arī veidot dialogu ar valdību. Prezidente pauda gandarījumu, ka IT nozare Latvijā veido piecus procentus no iekšzemes kopprodukta.

Prezidente ar LITTA valdes locekļiem pārrunāja vairākus ar informācijas sabiedrību saistītus jautājumus. Viņa īpaši interesējās, kā pēc iespējas veiksmīgāk lauku iedzīvotājiem nodrošināt piekļuvi internetam.

Sēdē kā viena no IT problēmām Latvijā tika minēts jaunu speciālistus trūkums. Pēc IT nozares ekspertu vārdiem, Latvijai jādomā par eksakto zinātņu speciālistu sagatavošanu, jo, iespējams, tuvākajā nākotnē vēl krasāk būs izjūtams inženierzinātņu speciālistu trūkums.

Kā viens no LITTA mērķiem ir arī kultūras un valodas attīstības jautājums informācijas sabiedrības kontekstā. Kā norādīja LITTA valdes loceklis Andrejs Vasiļjevs, informācijas sabiedrībā nepastāv lielas vai mazas valodas un kultūras — tām visām jābūt pārstāvētām.

IT speciālisti atzinīgi vērtēja Latvijas informatizācijas līmeni, salīdzinot to ar kopējo pasaules attīstību šajā jomā. Vienlaikus viņi atzina, ka «vēl ir daudz darāmā».

Kā ziņots, LITTA valdes sēdē tika plānots pārrunāt projekta «latvija@pasaule» realizēšanu. Plāna mērķis ir sasniegt kritisko masu interneta lietotāju informācijas sabiedrības ieviešanai Latvijā, respektīvi, panākt, lai internetu lietotāju īpatsvars būtu vismaz 10% no visiem iedzīvotājiem vai 80% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Infrastruktūrā ieceres mērķis ir divu gadu laikā izveidot 1000 publiskos piekļuves punktus, kas aprīkoti ar datoriem un internetu.

Projekta «latvija@pasaule» gaitā LITTA aicina Latvijas un ārvalstu uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas un valsts sektoru vienoties kopējai rīcībai, lai veicinātu informācijas sabiedrības izveidi Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp