Rīgas apgabaltiesa piektdien vēlreiz atlika Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasības pret Saulesdārza apsaimniekotāju uzņēmumu «Ķeizarmežs» par nomas maksas piedziņu izskatīšanu, jo «Ķeizarmežs» iesniedza pretprasību. Uzņēmums lūdz no IZM piedzīt vairāk nekā pusmiljonu latu, atlīdzinot Saulesdārzā veiktos ieguldījumus.

IZM no «Ķeizarmeža» prasa 94 533 latu nomas parāda un nekustamā īpašuma nodokļa atmaksu, kā arī vēlas lauzt noslēgto līgumu. Savukārt «Ķeizarmežs» pretprasībā pieprasa 668 772 latus, kurus tas ieguldījis futbola laukuma izbūvē, vairāku telpu remontā un teritorijas labiekārtošanas darbos.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 18. maijā.

Pērn tiesas sēdi atlika, lai ļautu «Ķeizarmeža» pārstāvjiem iepazīties ar ministrijas iesniegto prasības papildinājumu. IZM prasības papildinājumā lūdz tiesu lauzt ar «Ķeizarmežu» noslēgto zemes un nekustamā īpašuma nomas līgumu, kā arī dzēst vairākus ierakstus Zemesgrāmatā. IZM arī lūdz tiesu likt «Ķeizarmežam» atbrīvot īpašumu un noteikt termiņu, kādā tas izdarāms.

Ministrijas pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe tiesā arī iesniedza lūgumu kā trešo personu tiesā pieaicināt Pareksa banku, jo Zemesgrāmatā Saulesdārza futbola laukums skaitās vēl arvien ieķīlāts bankā.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis bija sašutis, ka «Ķeizarmežs» par 2,7 miljoniem latu ieķīlājis Pareksa bankā Saulesdārza futbola laukumu. Firma tiešām bankā ieķīlāja vairākus īpašumus, arī futbollaukumu, kas kā būve Zemesgrāmatā reģistrēts ar «Ķeizarmeža» vārdu, taču pērn oktobra sākumā uzņēmums aizdevumu nomaksāja un par to vēlāk informēja arī ministriju.

Ministrija ar uzņēmumu vairākkārt nav varējusi vienoties par nomas līguma parakstīšanu. «Ķeizarmežs» vēlējās mainīt, viņuprāt, neizdevīgā nomas līguma nosacījumus, kas IZM nepieļauj Saulesdārza teritorijas privatizāciju. Firma Saulesdārzā investējusi 605 207 latus.

Līdz šim izglītības un zinātnes ministri vairākkārt mainījuši lēmumu par Saulesdārza apsaimniekošanu. 2001. gada nogalē ar valdības lēmumu aptuveni puse Saulesdārza teritorijas nodota privatizācijai, taču pēc sabiedrības un amatpersonu protestiem valdība pērnā gada aprīlī svītroja Saulesdārzu no privatizējamo objektu saraksta.

Savukārt pērn iepriekšējās valdības pēdējā darba dienā 6. novembrī noslēgta vienošanās par divu nomas līgumu laušanu ar «Ķeizarmežu». IZM vienošanos neapstiprināja, un «Ķeizarmežs» joprojām ir Saulesdārza nomnieks. Par šo vienošanos valdība no darba atbrīvoja IZM valsts sekretāru Andri Sarnoviču.

Saulesdārza kompleksā atrodas vairāki atpūtas un sporta objekti, ir izveidots futbola laukums, sporta skola, kurā trenējas 500–600 bērnu, un labiekārtota apkārtējā teritorija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp