Foto: DHD

Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumu tirgus 2003. gadā, pēc Eiropas Informācijas tehnoloģiju observatorijas (EITO) datiem, bijis aptuveni 50–53 miljoni eiro (33–35 miljoni latu), raksta specializētais IT nozares analītiskais medijs «IT Europa».

Pēc EITO aprēķiniem, Baltijas IT pakalpojumu tirgus pērn pieaudzis par četriem procentiem līdz 157 miljoniem eiro jeb 103 miljoniem latu. «IT Europa» vērtē, ka IT pakalpojumu tirgus attīstība Baltijas valstīs ir pretēja tās iedzīvotāju skaitam. Lietuvā kā lielākajā Baltijas valstī IT pakalpojumu tirgus ir visvājāk attīstīts, bet Igaunijā, kas iedzīvotāju skaita ziņā ir mazākā un kam ir ciešas saites ar Somiju, ir visattīstītākais tirgus. Savukārt Latvija ierindojama pa vidu.

«Hewlett-Packard Services Finland» direktors Dans Hogstroms intervijā «IT Europa» gan oponējis EITO datiem par Baltijas valstu IT pakalpojumu tirgu, norādot, ka, pēc «Hewlett-Packard» aprēķiniem, 2003. gadā tas audzis par 15% jeb divas reizes straujāk nekā valsts iekšzemes kopprodukts. Savukārt, pēc Lietuvas izpētes firmas «Prime Investment» datiem, 2003. gada pirmajā pusē Baltijas IT pakalpojumu tirgus pieauga par 3%.

Latvijas IT pakalpojumu kompānijas «IT Alise» mārketinga direktors Jurģis Ķiršakmens intervijā «IT Europa» norādījis, ka kopējā IT tirgus lejupslīde saistāma ar valsts investīciju samazinājumu. «Nebija jaunu IT projektu, jo jaunā valdība izšķīrās par citām prioritātēm,» paudis «IT Alise» pārstāvis.

Runājot par Baltijas IT pakalpojumu tirgus attīstību, publikācijā norādīts, ka prognozējama tirgus konsolidācija un panbaltisku aktivitāšu izvēršana. Latvijas IT kompānijas «Exigen Latvia» ģenerāldirektors Guntis Urtāns izteicies, ka Latvijā ir seši lieli IT pakalpojumu sniedzēji, taču ir vairāk nekā 200 mazo programmizstrādes kompāniju, kas liecina par tirgus piesātinājumu.

Kā LETA jau ziņoja, deviņas eksportorientētās Latvijas informācijas sistēmu (IS) klastera kompānijas 2003. gadā koncentrējās uz eksporta tirgus iekarošanu un vairāk nekā pusi ieņēmumu guvušas ārvalstu tirgos, palielinot eksporta apjomu par 52%. Vislielākos eksporta ieņēmumus IS klastera kompānijas guvušas Āzijas un Tuvo Austrumu reģionā, vienlaikus saglabājot 2002. gadā Eiropas un ASV tirgos iekarotās pozīcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp