Halles celtniecību uzticēs piecu Latvijas būvfirmu apvienībai

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Gatis Dieziņš

2006. gada pasaules hokeja čempionāta hokeja halles būvniecību uzticēs piecu Latvijas būvfirmu izveidotajai apvienībai «Latvijas būvnieku stratēģiskā partnerība» (LBSP). Tā trešdien nolēma Rīgas Domes Pilsētas attīstības komiteja.

Lēmumprojekts paredz, ka būvnieki savā īpašumā varēs iegūt aptuveni 17 hektārus zemes Skanstes ielā, bet Rīgas Dome bez maksas savā īpašumā saņems uzcelto hokeja halli. Par šo lēmumprojektu Rīgas Dome lems nākamajā sēdē.

«Latvijas būvnieku stratēģiskās partnerības» priekšlikums halles būvniecībai paredzēja jau iesāktā «Multihalles» projekta pārņemšanu un halles celtniecības turpināšanu Skanstes ielā, kur jau iedzīti vairāki izmēģinājuma pāļi halles pamatu izbūvei. Būvnieku apvienība pauda apņemšanos halles celtniecību pabeigt līdz 2006. gada 1. februārim, investējot būvniecībā gan savus līdzekļus, gan aizņēmumu no Pareksa bankas.

LBSP Domei izvirzītie nosacījumi paredzēja, ka Rīgas Domei ne vēlāk kā viena mēneša laikā jāpieņem lēmums par turpmāko daudzfunkcionālās sporta halles projektēšanas un būvniecības darbu uzticēšanu LBSP kā vienīgajai šāda projekta realizētājai un mēneša laikā jāpārjauno ar «Multihalli» noslēgtie zemes nomas līgumi, noslēdzot tos ar LBSP un Pareksa banku kā nomas līgumu dalībniekiem. Kopumā «Multihallei» Skanstes ielas rajonā bija iznomāti apmēram 17 hektāri zemes, no kuras daļu LBSP plāno izmantot halles būvniecībai, bet pārējo — komercapbūvei, lai atpelnītu hallē ieguldītās investīcijas.

Līgums starp Rīgas Domi un «Multihalli», ko būvnieki vēlas pārjaunot, paredz, ka zemes nomas līgums noslēgts uz 49 gadiem un pēc termiņa beigām ir pagarināms vēl uz 49 gadiem bez jauna Rīgas Domes lēmuma pieņemšanas, ja nomnieks ir izpildījis līguma noteikumus. Visiem iznomātajiem zemes gabaliem no 2005. līdz 2016. gada beigām būs nemainīga nomas maksa.

Zemes nomas maksa par hallei nepieciešamo zemi ir septiņi santīmi par kvadrātmetru gadā līdz 2004. gada beigām, bet nākamajos gados, kas būs investīciju ieguldīšanas un atmaksāšanas laiks, fiksētā zemes nomas maksa par halles funkcionēšanai vajadzīgo zemes gabalu būs 23 santīmi par kvadrātmetru. Pārējiem zemes gabaliem, kur notiks komercapbūve, ir noteikta zemes nomas maksa 60 santīmu par kvadrātmetru gadā.

Atbilstoši LBSP prasītajam Rīgas Domei jāveicina un jāsekmē detālplānojumu pabeigšana un apstiprināšana Skanstes ielas teritorijā esošajiem zemes gabaliem, kā arī jāapņemas par saviem līdzekļiem uzbūvēt hallei nepieciešamo infrastruktūru: inženiertehniskās komunikācijas, pievedceļus, inženiertehniskos tīklus līdz pieslēgumam hallei, kā arī jālabiekārto hallei blakus esošā teritorija. Apvienība gan nav minējusi, cik lielas varētu būt investīcijas infrastruktūrā.

LBSP arī vēlas, lai Dome apstiprinātu, ka, saņemot būvnieku vai bankas piedāvājumu nopirkt daudzfunkcionālo sporta halli, ne vēlāk kā līdz 2006. gada 10. maijam iegādāsies halli par cenu, kas būs ne mazāka par 30% no halles projektēšanas un būvniecības izmaksām. Tādējādi būvnieki neapņemas organizēt halles apsaimniekošanu pēc tās pabeigšanas.

LBSP pārstāvis Guntis Rāvis iepriekš sarunā lēsa, ka halles būvniecība varētu izmaksāt jau iepriekš «Multihalles» nosauktos 26 miljonus eiro (17,2 miljonus latu), tādējādi Domei būtu halle jāatpērk par vismaz 7,8 miljoniem eiro (5,1 miljonu latu).

«Latvijas būvnieku stratēģiskā partnerība» apvieno «Skonto būvi», «Kalnozols celtniecību», «Re&Re», «RBS Skalu» un LEC.

Pagājušās nedēļas nogalē LBSP parakstīja vienošanos ar «Multihalli» par «Multihalles» atkāpšanos no tai līdz šim uzticētā halles būvniecības projekta par labu būvfirmām. Arī Latvijas Hokeja federācija jau vienojusies ar līdzšinējo halles būvniecības projekta realizētāju SIA «Multihalle» atcelt ar «Multihalli» noslēgto vienošanos par halles būvniecību hokeja čempionātam un noslēgusi jaunu vienošanos ar piecu Latvijas būvfirmu izveidoto SIA «Latvijas būvnieku stratēģiskā partnerība».

Savukārt «Merks» priekšlikums, kuru Domes komiteja trešdien neskatīja Hokeja federācijas un būvnieku noslēgtās vienošanās dēļ, pašvaldībai prasīja papildus iznomāt plašas teritorijas Lucavsalā.

Taču Rīgas Dome jau iepriekš ir paudusi, ka par labāku vietu hokeja halles būvniecībai uzskata Skanstes ielu, jo Lucavsalu ir paredzēts attīstīt citādi. Skanstes ielas projektam savu piekrišanu devusi arī Latvijas Hokeja federācija, kam ir uzticēts rīkot 2006. gada hokeja čempionātu.

Iepriekš halles būvniecībai izvēlētā «Multihalle» ilgāk nekā gadu nebija varējusi atrast investoru, kas ieguldīs līdzekļus halles būvniecībā. Tādēļ pašlaik pasaules hokeja čempionāta norise Latvijā ir apdraudēta, jo, ja Starptautiskajai Hokeja federācijai nebūs pārliecības, ka Latvija laikā uzcels lielo halli, 2006. gada čempionāta rīkošanas tiesības tiks nodotas kādai citai valstij.

Pašlaik Starptautiskā Hokeja federācija Latvijai ir devusi vēl nedaudz laika, lai tiktu pieņemti lēmumi par halles būvniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu