Baltijas valstis aicina sadarboties IT un telekomunikāciju jomā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «TeliaSonera»

Baltijas valstīm informācijas tehnoloģiju (IT) un telekomunikāciju jomā ir jāsadarbojas, jo katra valsts atsevišķi ir ļoti mazs tirgus un tikai kopā tās varēs stiprināt savu konkurētspēju Eiropā, ceturtdien konferencē «IT un telekomunikācijas Baltijas jūras, Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā» atzina speciālisti.

Telekomunikāciju kompānijas «TeliaSonera» vecākais viceprezidents Eriks Halbergs konferencē sacīja, ka Baltijas valstīm ir jāatrod veids, kā sadarboties, lai stiprinātu savu konkurētspēju. Viņš teica, ka jāsadarbojas arī fiksēto un mobilo sakaru operatoriem, lai varētu uzlabot savus piedāvājumus.

Kā spēcīgāko valsti pašlaik IT jomā Halbergs minēja Igauniju, kur ar identifikācijas kartēm var norēķināties pat par braucienu ar autobusu, kā arī pa tālruni maksāt par autostāvvietas izmantošanu pilsētā.

Par Latvijā veiksmīgāko viņš uzskata informācijas sabiedrības projektu Ventspilī, kur tiek veidots vienots pašvaldības iestāžu un uzņēmumu informācijas tīkls, veiksmīgi izveidots pašvaldības portāls u. c.

Halbergs sacīja, ka nākotnē būs kopīgi jāpiedāvā gan mobilie, gan interneta, gan fiksēto sakaru pakalpojumi, kā arī īpaša uzmanība jāpievērš interneta attīstībai Latvijā.

Savukārt Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers konferencē uzsvēra, ka Latvija ir maza valsts, taču, pareizi izmantojot ģeopolitisko stāvokli, zināšanas un valodu prasmes, IT un telekomunikāciju jomā Latvijai ir lielas iespējas. Taču jādomā par to, kā saglabāt labākos speciālistus, kam darbu piedāvā arī citās valstīs. Viņš teica, ka jāveicina sadarbība starp valsti, pašvaldībām un privāto sektoru.

Premjera biedrs IT un telekomunikāciju nozari raksturoja kā vienu no visstraujāk augošajām Latvijā — «sektors ar lielu pievienoto vērtību un milzīgām importa potencēm».

Arī komunikāciju grupas «IDC Cema» programmu direktors Džons Gols klāstīja, ka Baltijas valstu telekomunikāciju un IT tirgus ir salīdzinoši mazs, taču attīstās ļoti strauji, un it īpaši tas attiecas uz mobilajiem sakariem. Viņš prognozēja, ka fiksētie sakari nākotnē saruks, jo tā notiek arī citviet Eiropā, bet mobilo sakaru apjoms pieaugs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu