Foto: LPCS

Latvijas valsts pievērš maz uzmanības skolu informatizācijai un internetizācijai, lai gan «tā ir mūsu tuvākā nākotne, kas noteiks, kā Latvija attīstīsies», aģentūras LETA organizētā diskusijā, kas notika starptautiskās IT un telekomunikāciju izstādes «Baltic IT&T» laikā sacīja datortehnoloģiju kompānijas «EET-Rīga» projektu direktors Jānis Bikše.

Runājot par to, kāpēc valsts tik maz pievērš uzmanību skolu informatizācijai un šogad netiek piešķirti līdzekļi skolu datorklašu papildināšanai, Latvijas izglītības informatizācijas sistēmas vadītājs Inga Medveds pauda, ka viņš ir «simtprocentīgi pārliecināts», ka tas bijis gluži vienkārši pārpratums. «Tā nav noteikta politika, un nav Latvijā pieņemts lēmums, ka mēs skolas neinformatizēsim. Tā ir formāla aizķeršanās,» domā Medveds.

Informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja «IT Alise» mārketinga direktors Jurģis Ķiršakmens pauda viedokli, ka «tas ir kā uzņēmumā, kad mainās priekšniecība,» — ja neesot zināms, ko īsti jaunā priekšniecība gribēs darīt, labāk neko nedarīt. Labāk sēdēt klusi savā stūrī, neizvirzīt revolucionāras idejas un pagaidīt, lai saprastu, kas notiek. «Varbūt tā aizķeršanās un ne pārāk aktīvā karošana arī ir daļa no tā, kāpēc finansējums ir samazināts. Visi nogaidīja, kas nu būs. Domāju, ka tagad varētu sākt kaut kas notikt, lai gan iespējams, ka visi joprojām kaut ko nogaida,» sacīja Ķiršakmens.

Medveds izteica viedokli, ka «visās lietās ir tāda rūgta sakarība — ir viegli sākt, bet grūti turpināt». Esot pietiekami viegli panākt situāciju, lai skolās uz 16 bērniem būtu dators, bet tad pēkšņi izrādoties, ka ir daudz naudas nepieciešams, lai šo līmeni saglabātu. Tāpēc vairs nevarot palielīties, ka šogad ir tāds pats līmenis, kā bija pagājušā gadā. Tas radot rūgtumu naudas devējam.

Datortehnikas vairumtirdzniecības uzņēmuma «Elko Grupa» mārketinga un attīstības direktors Ilgonis Inspeters saistībā ar skolu datorizāciju un internetizāciju izteicās, ka Austrumeiropas valstu vidū visiem priekšā ir Baltija.

Ziņu aģentūras LETA starptautiskās informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju izstādes «Baltic IT&T» laikā rīkotajā diskusijā piedalījās programmizstrādes kompānijas «Dati» Lielbritānijas un Skandināvijas reģiona direktora vietnieks Gundars Kūlups, datortehnoloģiju kompānijas «EET-Rīga» projektu direktors Jānis Bikše, datortehnikas vairumtirdzniecības uzņēmuma «Elko Grupa» mārketinga un attīstības direktors Ilgonis Inspeters, informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja «IT Alise» mārketinga direktors Jurģis Ķiršakmens, telekomunikāciju operatora «Lattelekom» pārstāve Inese Lenša un Latvijas izglītības informatizācijas sistēmas vadītājs Inga Medveds. Ar pilnu diskusijas tekstu var iepazīties aģentūras LETA biznesa informācijas portālā «nozare.lv» informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju un sakaru nozarē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp