Atverot čekas maisus, sabiedrībai daudz jāskaidro, jo ir izaugusi jauna paaudze, kas īsti neizprot, ka kādreiz Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki varēja vienkārši «piebraukt un aizvest» uz pratināšanu un cilvēka tiesības bija ļoti ierobežotas, uzskata Saeimas deputāts Arvīds Ulme (ZZS).

«Galvenais, kāpēc es balsoju par VDK kartotēku atvēršanu, ir tāpēc, ka vēlos, lai tas viss beigtos,» sacīja Ulme.

Pēc viņa domām, problēmas varētu rasties tad, ja čekas maisu atvēršana notiktu automātiski. Viņaprāt, noteikti jāizstrādā noteikumi, kā šī informācija tiktu darīta pieejama sabiedrībai, kartotēku materiālus vajadzētu šķirot un atspoguļot noteiktā secībā.

Ja kartotēku arī atvērs, tajā diezin vai būs redzami VDK štata darbinieki, konspiratīvo dzīvokļu turētāji vai partijas nomenklatūras darbinieki, kas pašlaik tāpat jau ir zināmi, norādīja Ulme. Viņš arī uzsvēra, ka neviens drošības dienests, arī VDK, nebūtu atstājis savu īsto aģentūru «vāļājamies koridoros».

Ulme atgādināja, ka ikviens cilvēks, kurš Pirmsatmodas un Atmodas laikā uzdrīkstējās darboties pret pastāvošo varu, neizbēgami nonāca saskarē ar VDK. Šie cilvēki regulāri tika saukti uz VDK, bieži tika savervēti aizmuguriski un automātiski fiksēti kā ziņotāji.

«Sāpīgi ir tas, ka padomju gados esi ziedojis savu laiku, lai pretotos sistēmai, kad visi baidījās, un tagad tu tiksi uztverts kā čekists,» sacīja Ulme.

Kā ziņots, pagājušā gada rudenī Reabilitācijas un speciāldienestu lietu prokuratūra paziņoja, ka izbeidz Ulmes «čekas lietu», jo politiķis esot atzinis savu sadarbību ar VDK. Ulme kategoriski noliedza, ka būtu sadarbojies ar čeku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp