Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs un Tautas partijas (TP) deputāts Mareks Segliņš, kura pārstāvētā partija trešdien parlamentu aicināja publiskot tā dēvētos čekas maisus, atzīst, ka Saeimas pieņemtie grozījumi ir nepilnīgi, un pat pieļauj iespēju, ka Saeima varētu mainīt savu lēmumu par PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu atklāšanu.

Segliņš piektdien atzina, ka «Saeima pieņēma politisku lēmumu atklātībai nodot tā dēvētos čekas maisus, kura mērķis bija izgaismot to cilvēku vārdus, kas padomju gados gandēja dzīvi cilvēkiem, kuri aizstāvēja ideju par Latvijas neatkarības atjaunošanu». «Taču katrā ziņā mūsu lēmums nav bijis publiskot to cilvēku vārdus, kuri palīdzēja atklāt kriminālnoziegumus vai ekonomiskos noziegumus, kas visos laikos ir nosodāmi,» sacīja Segliņš.

Viņš uzsvēra, ka šo cilvēku vārdi nekādā gadījumā nedrīkst parādīties atklātībā un likumdevēju uzdevums ir izstrādāt tādu kārtību, kas šo iespējamību pilnībā izslēgs. «Ja tādu formulējumu un kārtību nespēsim atrast, šos dokumentus vispār nedrīkst publiskot,» sacīja Segliņš.

Viņš pastāstīja, ka Saeimas Juridiskā komisija nākamajā otrdienā kopā ar speciālistiem spriedīs, kā vispareizāk VDK dokumenti būtu jāpublisko, kā arī lems par likuma redakciju, kas izslēgs iespēju, ka publiskojamajā informācijā parādās tādu cilvēku vārdi, kas veicinājuši noziedzības apkarošanu.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piektdien nolēma neizsludināt Saeimas negaidīti pieņemtos grozījumus likumā par bijušās VDK dokumentācijas saglabāšanu, kas paredz publiskot PSRS Valsts drošības komitejas dokumentus jeb tā dēvētos čekas maisus.

Saeima trešdien negaidīti nolēma nodot atklātībā bijušās PSRS VDK dokumentus jeb tā sauktos čekas maisus. Saeima arī vienlaikus nolēma saglabāt vēl uz desmit gadiem amata un kandidēšanas ierobežojumus bijušajiem VDK darbiniekiem, kas noteikti vairākos citos likumos.

Par grozījumiem galīgajā lasījumā balsoja gandrīz visas Saeimas frakcijas, izņemot Tautas saskaņas partiju, kas lūdza prezidenti grozījumus neizsludināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp