Datu nesēju nodokļa likuma karš turpinās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: turntablelab.com

Pēdējā laika viens no skaļākajiem IT nozares skandāliem ir Datu nesēju nodokļa noteikumu izmaiņas. Vai šajā lietā iezīmējies kāds progress?

Sākās tas viss salīdzinoši klusi, tad viena no ieinteresētajām pusēm (AKKA/LAA) sāka «braukt augumā» otrai, pēc tam sekoja Kultūras ministrijas skaidrojums par šiem «uzbraucieniem». Bet ar to viss vēl nebeidzās, jo noteikumi ir spēkā un naudiņa ir jāmaksā. Valdība, protams, var pieņemt kaudzi nejēdzīgu likumu, no kuriem lielākā daļa tiks ignorēta, bet, ja par šīm nejēdzībām jāsāk maksāt no savas kabatas, rodas arī interese aizstāvēt savas tiesības.

Vienīgā organizācija, kas ir spējīga kaut ko darīt, lai aizstāvētos pret šo absurdu situāciju, ir Latvijas Datortehnoloģiju asociācija (LDA), kas nosūtīja Kultūras ministrijai vēstuli ar ieteikumiem un priekšlikumiem, lai risinātu problēmu.

Dzintars iesūtīja ieskanētu Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbildi (65 KB) uz LDA ieteikumiem. Uz jautājumu, ko LDA plāno darīt tālāk, saņēmu šādu atbildi:

«Ko tālāk? Citas iespējas nav, kā iesaistīties darba grupā, jo MK noteikumu darbību mūsu valstī nevar apturēt, tikai grozīt. Protams, jāmeklē arī atbalsts Saeimā, lai varētu grozīt arī autortiesību likumu, jo neatrisināts paliek jautājums — vai AKKA/LAA kopā ar autoriem ir pelnījuši saņemt vairāk nekā 2 miljonus latu šogad un divreiz vairāk nākamgad uz IT nozares rēķina?»

Šis cipars, divi miljoni latu, mani nedaudz pārsteidza, jo neesmu pārāk labi informēts par summām, kas tiek maksātas AKKA/LAA. Te seko skaidrojums, kā tikt pie šādiem skaitļiem.

«Pirms Ministru kabineta noteikumu Nr. 443 «Noteikumi par nesēja atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, sadales un izmaksas kārtību» stāšanās spēkā šā gada 1. maijā AKKA/LAA autoru atlīdzībai iekasēja 6% no datu nesēju iepirkšanas cenas. Saskaņā ar šiem noteikumiem AKKA/LAA tagad iekasē 100% no datu nesēju iepirkšanas vērtības (konkrēti no ierakstāmām CD-R, kas sastāda lielāko šā nodokļa daļu).»

«Iekasējot 6% no datu nesēju iepirkšanas cenas, AKKA/LAA pagājušajā gadā iekasēja Ls 134 000. Iekasējot 100% no datu nesēju iepirkšanas cenas, iegūstam, ka AKKA/LAA gadā iekasēs Ls 2 233 333. Atlīdzību autoriem izmaksā vienreiz gadā. Bankā procentos no šīs naudas AKKA/LAA iegūt (piemēram, ar depozītu 5%) Ls 111 667 gadā. Šo naudu autori nesaņem.»

Pilnīgai laimei vēl divi ieskanēti izvilkumi no AKKA/LAA ziņām — #1 (177 KB) un #2 (144 KB). Savukārt tie, kas vēlas parēķināt nodokļus no dažādiem datu nesējiem, var paspēlēties ar šo autoratlīdzību kalkulatoru (18 KB, «Excel» fails).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu