Vairākums Saeimā pārstāvēto partiju atbalsta parlamenta priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) virzīšanu eirokomisāra amatā, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

Opozīcijā esošās apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Jānis Straume norādīja, ka Ūdre kā kandidāte «nav īpaši slikta».

«Viņai ir zināma pieredze. Grūti spriest, kādā sektorā viņa strādās. Nedomāju, ka viņa būs īpaši slikta,» sacīja Straume.

TB/LNNK priekšsēdētājs norādīja, ka nosaukt Latvijas pārstāvi Eiropas Komisijā ir premjera kompetence, šajā jautājumā opozīcijas partijām nav ietekmes.

Tautas saskaņas partijas (TSP) Saeimas frakcija pozitīvi vērtē Ūdres izvirzīšanu šim amatam, jo viņai ir laba izglītība, kā arī septiņu gadu pieredze darbā parlamentā. «Ūdre ir parādījusi, ka spēj runāt un uzturēt dialogu ar visiem politiskajiem spēkiem,» sacīja TSP frakcijas vadītāja vietnieks Andrejs Klementjevs.

Latvijas Pirmās partijas (LPP) frakcijas vadītājs Oskars Kastēns uzskata, ka Ūdre ir ieguvusi labu politisko un ekonomisko pieredzi. Kastēns norādīja, ka Latvija ir izpildījusi Eiropas Komisijas prezidenta prasību virzīt amatā sievieti, kas neesot mazsvarīgi.

LPP pārstāvis tomēr piebilda, ka vienpersonisku lēmumu pieņemšana Latvijā jau kļūst par tradīciju.

Kā ziņots, pēc aptuveni stundu garas valdības locekļu apspriešanās premjers Indulis Emsis (ZZS) Eiropas Komisijas komisāra amatam izvirzīja savu partijas biedri Ūdri, lai gan pārējie koalīcijas partneri šo kandidatūru neatbalsta. Emsis norādīja, ka koalīciju veidojošās partijas joprojām atbalsta katra savu kandidātu, tomēr valdībai neesot laika turpināt debates, tāpēc premjers nolēmis izmantot savas tiesības un vienpersoniski izvirzīt šim amatam Ūdri.

Premjera un Ūdres pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis akcentēja Ūdres lielo pieredzi un zināšanas, tomēr atturējās komentēt Emša rīcību, kandidāti izvirzot vienpersoniski.

Brigmanis pauda pārliecību, ka pēc sarunām ar Tautas partiju, kurai bija iebildumi pret šādu rīcību, izdosies abu partiju attiecības nepasliktināt.

Visasākos pārmetumus Emsim un Ūdrei veltīja partija «Jaunais laiks», kuras priekšsēdētājs Einars Repše uzsvēra, ka «Eiroparlamenta vēlēšanās caurkritusī partija» tagad uzspiež savu viedokli.

«Ūdrei nav ne diplomātiskās pieredzes, ne arī nopietnu valodas zināšanu. Savtīgas portfeļu dalīšanas dēļ ir apdraudētas valsts starptautiskās intereses,» sacīja Repše.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp