Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) nereaģēs uz Krievijas septembra sākuma paziņojumu par krievu skolu aizstāvju protesta akcijām pret izglītības reformu un Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina padomnieka štāba aktīvista Aleksandra Kazakova izraidīšanu. Tā sarunā ar aģentūru BNS sacīja ĀM valsts sekretārs Māris Riekstiņš.

«Formas, kādās gan Krievijai, gan starptautiskām institūcijām tiek skaidrota izglītības reforma, ir visdažādākās. Nedomāju, ka kārtējais Krievijas paziņojums būtu iemesls papildu skaidrojumiem,» sacīja Riekstiņš.

Viņš arī norādīja, ka Kazakova izraidīšana «bija un ir Latvijas likumu jautājums». «Tikai un vienīgi Latvijas likumu jautājums, un nekādi papildu skaidrojumi nav nepieciešami. Likumā ir skaidri noteiktas daudzas lietas, un, ja kāds to pārkāpj, tad ir tā, kā ir,» viņš sacīja.

Septembra sākumā Krievijas ĀM paziņojumā pauda viedokli, ka Rogozina padomnieka Kazakova izraidīšana ir piemērs Latvijas varasiestāžu represijām pret izglītības reformas pretiniekiem. Latvijas ĀM paziņoja, ka varētu reaģēt uz šo paziņojumu.

Krievijas ĀM toreiz pauda viedokli, ka Latvija pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO «pastiprinājusi pretkrievisko retoriku, nākusi klajā ar vairākiem nepamatotiem «vēsturiskiem» materiāliem un citām pretenzijām, turpina uz Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanu vērstu apoloģētiku un bijušo latviešu esesiešu formējumu heroizāciju».

Krievija no ES sagaida «papildu soļus, lai uzlabotu nelabvēlīgo situāciju krievvalodīgo tiesību nodrošināšanā Latvijā, pirmkārt, jomā, kas attiecas uz valsts politiku izglītības jomā».

Paziņojumā teikts, ka ne Krievijas puse, ne tautieši Latvijā «neatzīmē pozitīvu dinamiku krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību zināmo problēmu risināšanā šajā valstī pēc tās iestāšanās ES». Krievijas ĀM uzskata, ka Latvijas valdība «atklāti demonstrē nevēlēšanos ievērot ANO, Eiropas Padomes un EDSO rekomendācijas».

Jau ziņots, ka Krievu skolu aizstāvības štābs 1. septembrī rīkoja mītiņu pret izglītības reformas īstenošanu un vairāki štābisti pieķēdējās pie Ministru kabineta ēkas. Latvijas varasiestādes 4. septembrī no Latvijas izraidīja štāba aktīvistu Kazakovu. Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons par Kazakova izraidīšanu paziņoja: «Mans pacietības mērs ir pilns. Mēs nevaram mūžīgi auklēties ar cilvēku, kas apzināti iet uz etniskā naida kurināšanu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp