Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

Iemācies! Latvijas gardākā mājās sietā Jāņu siera recepte

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Jāņu ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, Gardēži kopā ar siera meistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru. Siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākā godu izpelnījās Lakstīgalu ielas Jāņu siers. ko uzbūra Edīte Jurjāne no Ķekavas.

Lai izraudzītu gardāko sieru, Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvēlēto sieru žūrija raksturoja kā daudzpusīgu, taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir «ar odziņu»: «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē!»

Viena no labākajām siera īpašībām ir tā, ka ar to var mieloties daudzos un dažādos veidos, tāpēc konkursā tika noteiktas labākās receptes vairākās papildu nominācijās. Par gardāko mājās sieto Jāņu sieru – desertu - tika atzīta jaunpilnieces Ženijas Liepas siera recepte, kas ieguva arī skatītāju simpātijas balvu. Gardākā mājās sietā Jāņu siera pie vīna titulu izpelnījās Saulgriežu siers, autore - Regīna Daņiļeviča no Lauteres Madonas novadā. Nominācijā Gardākais mājās sietais Jāņu siers kā pamatēdiens uzvarēja Edītes Jurjānes sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers, kas ieguva arī labākā siera titulu.

Latvijas gardākā mājās sietā Jāņu siera recepte - Lakstīgalu ielas Jāņu siers

Siera gatavošanai būs nepieciešami 5 litri piena, 5 olas, biezpiens, rūgušpiens, mazliet citrona sulas, sāls, sviests, ķimenes, dilles un baziliks. Vispirms 5 litrus piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu, citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno 5 sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst «sierīga». Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē. Labu apetīti!

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu