Vakcinēts — tātad vesels

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai suņi un kaķi neslimotu, tos ir svarīgi izsargāt no parazītiem un infekcijas slimībām. Par to, kā tas izdarāms, pastāstīja Purvciema veterinārās klīnikas veterinārārste Lita Konopore.

Svarīgs pasākums — attārpošana

Pilnīgi visiem suņu un kaķu mazuļiem ir cērmes, jo to kāpuri nonāk organismā caur placentu un tiek iezīsti ar mātes pienu, tāpēc jaundzimušos dzīvniekus ir nepieciešams attārpot pat no 2 nedēļu vecuma. Veselu dzīvnieku var attārpot maksimāli četras reizes gadā.
Ja attārpošanu neveic, parasti pieaugušiem dzīvniekiem organisms pats limitē parazītu skaitu. Tad suņi, kaķi ik pa laikam atvemj tārpu kamolu, izvada tos ar izkārnījumiem.

Ja mājā ir mazs bērns, noteikti jāveic dzīvnieka attārpošana.

Aptiekās ir pieejami dažādi medikamenti pastu, suspensiju un tablešu veidā.

Bieži vien tie ir ar īpašu smaržu un garšu, piemēram, gaļas, lai dzīvniekam būtu vieglāk iebarot. Pastu var piejaukt pie barības, tableti iespiest gaļas gabaliņā, daži īpašnieki iestumj tabletīti dziļāk rīklē, tādējādi piespiežot dzīvnieku to norīt. Ja nekādi neizdodas to izdarīt pašam, var lūgt palīdzību veterinārārstam.

Jāievēro lietošanas instrukcijā norādītā deva, kas tiek noteikta pēc aktīvās vielas koncentrācijas medikamentā, kā arī skatoties pēc dzīvnieka svara. Zāļu pārdozēšana, tās pārāk bieži dodot dzīvniekam vai pārspīlējot ar to devu, var kaitēt tā veselībai.

Vakcinācija

Mūsu valstī pēc aptuveni 7 gadu pārtraukuma atkal parādījies suņu mēris epidēmijas veidā, arī kaķu vidū izplatītas infekciju slimības. Te palīdz vienīgi vakcinācija. Kucēniem un kaķēniem vispirms veic vakcināciju, bet pēc tam revakcināciju. Pirmo poti tie parasti saņem 2 mēnešos (ātrāk tad, ja pastāv īpaši augsts risks saslimt), otro — trīs mēnešu vecumā, bet pēc tam reizi gadā.

Izšķir monovalentās un polivalentās jeb kompleksās potes. Pirmās domātas vakcinācijai tikai pret vienu slimību. Tāda, piemēram, var būt trakumsērgas pote, kas tikpat labi var ietilpt kompleksās potes sastāvā.

Suņi un kaķi noteikti reizi gadā jāpotē pret trakumsērgu, ja to nedara, īpašniekam var tikt piespriests administratīvais sods, turklāt saslimšanas gadījumā var iestāties dzīvnieka un arī cilvēka nāve. Trakumsērgas vakcīnas cena ir Ls 4–6.

Kompleksā vakcīna pasargā mājdzīvnieku no vairākām citām biežāk sastopamajām infekcijas slimībām, piemēram, ir vakcīna pret sešām biežāk sastopamajām suņu slimībām — mēri, hepatītu, parvovīrusu, leptospirozi, parainfluenci, trakumsērgu, kā arī pret biežāk sastopamajām kaķu infekcijas slimībām — panleikopēniju, calici vīrusu, infekciozo rinotraheītu un trakumsērgu. Kompleksās potes cena ir Ls 10–15.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu