Vai tiešām maksas vakcīnas ir labākas? 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jautājums: Dzīvoju mazpilsētā. Manam bērnam ir trīs mēneši un pienākusi kombinētās vakcīnas (difterija, stinguma krampji, garais klepus, polio) potēšanas diena. Vietējie iedzīvotāji mani brīdināja, ka šī vakcīna, par kuru maksā valsts, bērnam izraisa vairākas dienas paaugstinātu (līdz 40ºC) temperatūru.

Tāpēc mazpilsētas iedzīvotāji seko vietējo ārstu ieteikumam un izmanto viņu piedāvātās maksas vakcīnas par 20 latiem, kas neizraisa tik smagu reakciju. Lūdzu, paskaidrojiet, vai tiešām ir arī labākas vakcīnas par tām, kuras iepirkusi valsts, un vai šajā gadījumā nav kāda pārkāpuma pazīmes.

Atbild Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja vietniece Irina Lucenko.

Imunizācijas valsts programma paredz bērnu imunizāciju pret garo klepu ar četrām vakcīnas devām.

Imunizācijai lieto gan jau ilgāk nekā 40 gadus pasaulē un Latvijā izmantotās vakcīnas, kas satur veselu šūnu kultūru vakcīnas, gan jaunās bezšūnu vakcīnas. Abu tipu vakcīnu efektivitāte ir līdzīga, tomēr bezšūnu vakcīnas retāk izraisa vietējas reakcijas un drudzi nekā veselo šūnu vakcīnas.

Tāpēc, lai sasniegtu maksimālo iespējamo bērnu aptveri ar vakcināciju pret garo klepu, kopš 1997. gada Imunizācijas valsts programmā pakāpeniski tiek ievesta vakcinācija ar bezšūnu vakcīnu. Pēc SVA rīcībā esošiem datiem, 2004. gadā valsts maksā par kombinēto vakcīnu pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu ar bezšūnu komponentu 3. un 4. potei. Salīdzinot ar 2002. gadu, kad valsts maksāja par bezšūnu vakcīnu tikai bērniem ar kontrindikācijām, 2004. gadā valsts apmaksāto bezšūnu vakcīnu apjoms ir pieaudzis vairāk nekā 10 reižu.

Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumu Nr. 330 «Vakcinācijas noteikumi» 7. punktā teikts, ka «vakcinācijas iestādēm ir tiesības veikt vakcināciju par maksu, izmantojot vakcīnas, kas iegādātas ārpus valsts pasūtījuma Imunizācijas valsts programmas realizēšanai, ja vakcinējamā persona vai viņas likumīgais pārstāvis tam piekrīt. Šādos gadījumos ārstniecības personu pienākums ir informēt pacientus par iespēju vakcinēties bez maksas ar citām vakcīnām, ja pastāv šāda iespēja».

Par gadījumiem, kad iedzīvotājiem ir aizdomas par ārstniecības personu nepareizu rīcību, veicot vakcināciju, jāinformē Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu