Foto: «Kingston»

Datu nesēju nodevas apmērs Latvijā ir jāsamēro ar Igaunijas un Lietuvas nodokļu līmeni, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs.

Ar pašreizējo datu nesēju nodevu ir izjaukts līdzsvars — Latvijā jāmaksā augstāks nodoklis nekā kaimiņvalstīs, kas sekmē datu nesēju ievešanu no Lietuvas un Igaunijas, norādīja Reirs.

Pēc nodevas ieviešanas datu nesēju pārdošanas apjoms Latvijā sarucis divkārt, savukārt Latvijas autoru ieņēmumu daļu no nesēju pārdošanas nodevas saņem kaimiņvalstu autori, atzīmēja ministrs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LITTA) pārstāvis Aivars Arums, par minēto tendenci liecina arī tas, ka datu nesēju ražotāja «Verbatim» Igaunijas filiālei apgrozījums pērn pirmo reizi pārsniedzis Latvijas filiāles rādītājus.

Tas ir uzskatāms piemērs Latvijas augstās datu nesēju nodevas piemērošanas sekām, uzskata Arums, norādot, ka ES direktīva, kas nosaka datu nesēju nodevas iekasēšanu, bieži tiek nepareizi saprasta un nodeva tiek uztverta kā nodoklis par pirātismu.

ES direktīva ļauj izveidot kopiju legāli pirktam kompaktdiskam, lai atskaņotu to dažādās iekārtās savā mājā, auto vai pārnēsājamā atskaņotājā, kā arī izveidot rezerves kopiju vai ierakstīt pārraidi, lai noskatītos to vēlāk. Savukārt nav pieļauta kopēšana, kopijas nodošana vai pārdošana citai personai, kā arī neatļauta lejupielāde.

Pirms pērnā gada 1. maija datu nesēju nodeva Baltijas valstīs bija vienāda — 6% apmērā no datu nesēja iepirkšanas cenas, skaidroja Arums. Ņemot vērā, ka CD matricas vidējā iepirkšanas cena ir aptuveni desmit santīmi, pašreiz noteiktā nodeva 11 santīmu apmērā veido vairāk nekā 100% no tās iepirkšanas vērtības.

Pēc LITTA datiem, Lietuvā nodeva joprojām ir noteikta 6% apmērā no datu nesēja iepirkšanas vērtības. Igaunijā šī nodeva nesen no 6% paaugstināta līdz 8%, savukārt Polijā par katru datu nesēju jāmaksā nodeva 3% apmērā no tā iepirkšanas vērtības.

Jau ziņots, ka LITTA janvāra sākumā izplatīja atklātu vēstuli, kurā aicināja nesēju atlīdzību noteikt kā procentuālu likmi no datu nesēju iepirkšanas cenas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp