«Latfood» ar laiku plāno atjaunot čipsu ražošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Reinis Traidās

Uz nenoteiktu laiku pārtraukto čipsu ražošanu ugunsnelaimē cietušajā uzņēmumā AS «Latfood» ar laiku ir plānots atjaunot, taču pagaidām nav zināms, cik ilgā laikā to varēs izdarīt, par sabiedrības akcionāra Somijas koncerna «Chips Apb» nolemto šodien preses konferencē informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Atis Zariņš.

Patlaban tiek apsvērts, ka līdz tam «Latfood» pamatprodukcija tiks ražota kādā no māsas kompānijām, kur «Ādažu čipsu» ražošana varētu tikt uzsākta viena līdz divu mēnešu laikā. Visticamāk, čipsu ražošana uz laiku varētu tikt pārcelta uz kādu no māsas kompānijām Somijā vai Zviedrijā.

Tādēļ tiek apzinātas jaudas, lai nodrošinātu produkcijas ražošanu kādā no «Chips Apb» uzņēmumiem līdzšinējā apjomā līdz ražošanas atjaunošanai Latvijā.

Uzņēmuma pārstāvji nenoliedz, ka līdz «Ādažu čipsu» ražošanas atsākšanai kādā no māsas kompānijām ir liels risks zaudēt uzņēmuma tirgus daļu Latvijā čipsu segmentā, taču tiks darīts viss, lai šie zaudējumi būtu pēc iespējas mazāki. Patlaban «Ādažu čipsu» tirgus daļa Latvijā minētajā segmentā ir ap 40%.

Kā norādīja Zariņš, ņemot vērā to, ka ugunsgrēkā ir cietusi uzņēmuma gatavās produkcijas noliktava, «Ādažu čipsu» Rīgas veikaliem varētu pietikt aptuveni vienai dienai, bet reģionos — trijām līdz piecām dienām.

Pēc uzņēmuma vadītāja teiktā, pagaidām par uzņēmumam radītajiem zaudējumiem ugunsgrēkā vēl ir pāragri runāt. Vērtīgākās ir uzņēmuma ražošanas iekārtas. Mazāk ir skarta galvenā čipsu ražošanas līnija, vairāk — citu produktu, piemēram, virpuļu un bumbiņu, ražošanas iekārtas.

«Latfood» bija apdrošinājis nekustamo īpašumu, kā arī ar uzņēmējdarbību saistītos riskus, informēja kompānijas vadītājs.

Ugunsnelaimes seku izvērtēšanai ir izveidota kopīga apdrošināšanas kompānijas pārstāvju un «Latfood» vadības darba grupa. Apdrošināšanas kompānijas pārstāvji konstatējuši, ka zaudējumu apjomu vienā dienā noteikt nav iespējams, tas varētu prasīt aptuveni divas nedēļas.

Uzņēmuma apdrošinātāji gan ir pozitīvi izteikušies par «Latfood» iespējām saņemt apdrošināšanas atlīdzību. Proti, veicot apskati, apdrošinātāji ir izteikuši gatavību segt zaudējumus pilnā apmērā.

Pēc Zariņa teiktā, «Latfood» turpinās sniegt loģistikas pakalpojumus, kas veidoja aptuveni pusi no uzņēmuma biznesa. Tāpat uzņēmums turpinās nodrošināt savus māsas uzņēmumus ar kartupeļiem, saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem eksportējot iepirktos kartupeļus uz Krieviju. Tas būs iespējams, jo uguns liesmas nav skārušas ne kartupeļu, ne kartupeļu sēklas noliktavas. Šodien uz kaimiņvalsti ir nosūtīta šogad pirmā kartupeļu krava.

Uzņēmuma noliktavās patlaban ir aptuvenu 6000 tonnu kartupeļu. Sākotnējais līgums paredz, ka uz Krieviju šajā pavasarī tiks eksportētas 2600 tonnas kartupeļu, taču «Latfood» ir pamatotas cerības, ka uz kaimiņvalsti varētu būt iespējams eksportēt arī lielāku apjomu.

No 2003. gada ražas uz Krieviju pērn eksportētas 1800 tonnas kartupeļu. 2003. gadā uzņēmums no zemniekiem iepirka 8600 tonnas kartupeļu, bet 2004. gadā — 10 500 tonnas.

«Latfood» līgumus par kartupeļu iepirkšanu ar zemniekiem plāno slēgt arī šopavasar, taču jautājums ir par kartupeļu piegāžu apjomiem. Kartupeļu iepirkums tiks turpināts eksporta nodrošināšanai.

Uzņēmumam čipsu ražošanai nepieciešamos kartupeļus piegādāja aptuveni 30 zemnieku saimniecības.

Uzņēmums iecerējis arī saglabāt līdzšinējo darbinieku skaitu. Daļai darbinieku būs iespēja piedalīties remontdarbos. Pārējiem būs iespēja saņemt apmaksu vidējās izpeļņas apjomā. «Latfood» nodarbina aptuveni 100 cilvēku, piebilda kompānijas pārstāvji.

LETA jau ziņoja, ka ugunsgrēks «Latfood» izcēlās vakar ap plkst.20. Joprojām pēc 23 stundu darba Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem nav izdevies pilnībā likvidēt ugunsgrēku uzņēmuma telpās. Notikuma vietā turpina strādāt ugunsdzēsēji, kas visus darbus plāno pabeigt līdz pusnaktij, kad ugunsgrēka dzēšana būs turpinājusies jau vairāk nekā diennakti.

Ugunsnelaimē galvenokārt cietušas gatavās produkcijas un iepakojamā materiāla noliktavas, kas aizņēma lielu teritoriju. Daļēji bojātas arī biroja telpas un ražošanas līnijas. Mazāk skarta uzņēmuma galvenā ražošanas līnija.

Savukārt izejvielu un sēklas kartupeļu noliktavas liesmas nav skārušas. Neskarta ir uzņēmuma loģistikas daļa. Līdz ar to uzņēmums arī turpmāk varēs sniegt pilna servisa loģistikas pakalpojumus trešajām personām.

Šodien ar ārkārtas reisu Latvijā ieradušies «Latfood» akcionāra un ārvalstu apdrošināšanas kompānijas «Alands Omsesidiga Forsäkrings Bolag» pārstāvji, kuri iepazīstas ar situāciju uzņēmumā pēc ugunsnelaimes. Minētā apdrošināšanas kompānija ir no Ālandu salām, kur apdrošināti visi Somijas koncernā «Chips Apb» ietilpstošie uzņēmumi, arī «Latfood».

Jau ziņots, ka «Latfood» 2003. gadā strādāja ar 280 196 latu zaudējumiem. 2002. gadā uzņēmumam bija peļņa 185 950 latu apmērā. Savukārt sabiedrības neto apgrozījums 2003. gadā bija 10,05 miljoni latu, kas bija par 40% lielāks nekā 2002. gadā, kad uzņēmums strādāja ar 7,18 miljonu latu apgrozījumu.

Uzņēmuma plānotais apgrozījums 2004. gadā bija 11,3 miljoni latu.

«Latfood» ir dibināts 1993. gadā, un tā specializācija ir kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu ražošana. Latvijā uzņēmuma produkcija galvenokārt tiek realizēta ar preču zīmi «Ādažu čipsi». «Latfood» īpašnieks ir Somijas uzņēmums «Chips Apb», kas darbojas Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Krievijā un Baltijas valstīs. «Latfood» loma koncernā ir produkcijas ražošana Baltijas un Krievijas tirgum.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu