/nginx/o/2018/07/12/8735327t1h114f.jpg)
Lielākā daļa droši vien zina pamatproduktus, kas ir veselīgi. Protams, tie ir dārzeņi, augļi un zivis, kas ir bagātas ar organismam vajadzīgām vielām. Izrādās, ir vēl kāda pārtikas kategorija, kas veselībai nes ne mazāku labumu, tomēr lielākā daļa diētas ārstu to neuzsver, piešķirot tai balastvielu statusu. Runa ir par… riekstiem! Precīzāk runājot — par zemesriekstiem.
Kā rāda Floridas universitātē veikto pētījumu rezultāti, zemesrieksti ir īpaši bagāti ar antioksidantiem — vielām, kas pasargā organisma šūnas no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes. Pirmkārt, antioksidējošās īpašības piemīt zemesriekstos esošajiem polifenoliem — savienojumiem, kuru ķīmiskā struktūra ir līdzīga sarkanvīna antioksidējošajām sastāvdaļām. Polifenoli ir efektīvākais līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Kā atklāja zinātnieki, pēc riekstu grauzdēšanas, polifenolu daudzums palielinās par 20–25 procentiem, un pēc viņu domām, rieksti kļūst vēl veselīgāki, kam gan grūti noticēt. Ja salīdzina zemesriekstu antioksidējošo iedarbību ar citiem produktiem, izrādās, ka rieksti ir vienā līmenī ar zemenēm un ērkšķogām, piekāpjoties tikai granātābolam, kas ir atzīts līderis antioksidējošo produktu topā.
Tomēr jāatzīmē, ka pētījuma autori neiesaka pārspīlēt ar zemesriekstu ēšanu. Protams, tie, tāpat kā citi produkti ar augstu antioksidantu saturu, palīdzēs izvairīties no dažādām brīvo radikāļu izraisītām slimībām, piemēram, aterosklerozes, sirds išēmiskajām slimībām, priekšlaicīgas novecošanas un ļaundabīgu audzēju veidošanās, taču atšķirībā no dārzeņiem un augļiem, zemesriekstiem ir augsts kaloriju līmenis, un pārlieka riekstu lietošana uzturā var novest pie liekās ķermeņa masas un aptaukošanās. Tādēļ ievērojiet mēru.