Foto: horacktalley.com

Trešdien, 16. martā, Uzņēmumu reģistrs (UR) saņēmis pirmos kreditoru prasījumus elektroniskā formātā pret tiem uzņēmumiem, kas nav pārreģistrējušies Komercreģistrā.

Pirmos desmit pieteikumus iesniegusi kompānija «Eniro Latvija», un prasījumu summas ir no 17 līdz 646 latiem. UR šos pieteikumus jau ir reģistrējis.

Iespēja iesniegt pieteikumus elektroniski ir kopš šā gada 23. februāra, kad tika noslēgts pilnvarojuma līgums starp UR un UR datu bāzes apkalpojošo SIA «Lursoft» par elektronisko pieteikumu iesniegšanu, jo šī iespēja ievērojami ļauj ietaupīt laiku un citus resursus. Sīkāka informācija par kreditoru elektronisko pieteikumu līguma noslēgšanas iespējām atrodama SIA «Lursoft» [s:5936] un UR [s:5937].

E-pieteikumi ir kā papildu pakalpojums, saglabājot iespēju klientiem kreditoru prasījumus iesniegt papīra formātā — tāpat kā līdz šim. Turklāt e-pieteikumi būtiski atvieglo kreditoru prasījumu iesniegšanu — nav speciāli jāapmeklē UR vai jāmaksā par pasta izdevumiem, savukārt UR tas ir izdevīgi, jo klients informāciju jau iesniedz elektroniski. E-pakalpojumu klāsts ļauj arī vienkārši sekot nepārreģistrēto uzņēmumu izsludināšanai laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» — tā kā netiek veidots vienots nepārreģistrēto uzņēmumu saraksts, kreditoriem būtu jāpārlasa katrs laikraksta eksemplārs, lai meklētu savus parādniekus. Jau tagad UR sadarbībā ar SIA «Lursoft» nodrošina aptuveni 20 e-pakalpojumus saviem klientiem, taču šis būs tikai otrs e-pakalpojums, kur klients var ne tikai saņemt informāciju elektroniskā veidā, bet arī to iesniegt. Pirmais ir e-pieteikumi komercķīlu reģistrā, kuri tika ieviesti vairāk nekā pirms gada.

Komerclikuma reforma beidzās 2004. gada 31. decembrī, taču nepārreģistrējās aptuveni 23 tūkstoši uzņēmumu, kuru darbību reģistrs apturēja. Informācija par darbības apturēšanu tiek publicēta oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis», un triju mēnešu laikā pēc šīs publikācijas kreditori var vērsties UR un iesniegt pieteikumus pret šo uzņēmumu.

Ja triju mēnešu laikā pēc publikācijas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» kreditoru prasījumi pret kādu no uzņēmumiem netiks saņemti, tas tiks izslēgts no UR bez likvidācijas procedūras. Ja kreditoru prasījumi tiks saņemti, uzņēmumam būs jāveic likvidācijas process.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp