Ulda vai Ulža? Ulža Bērziņa atbilde no Arābijas (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Aigars Jansons

Vakar raksta «Ulža Bērziņa Korāna tulkojums un tā sekas»  dēļ izcēlās kaismīgas diskusijas. Bet ne jau par to, ka latviešu valodā būs lasāma Korāna vēsts, vai par to, kā šis fakts varētu ietekmēt kristīgās un islāma pasaules attiecības.

«Apollo» galvenais redaktors saņēma citu Ulžu, arī cita Ulža (Ulda!) Bērziņa, sūtītus sašutuma raisītus vārdus, ka tiek kropļots viņu vārds, ka nav viņi nekādi Ulži, bet gan Uldi, lai darbā pieņemot kādu, kas zina latviešu gramatiku, utt. Arī anonīmajiem komentētājiem nepalika vienaldzīga līdzskaņu mija un locījumi. Bija jāsazinās ar izcilo valodnieku Uldi Bērziņu, un te nu viņa vēstule, kas, cerams, dzesēs daža laba Ulda, Valda, Ata vai citu šņāceņu pretinieku sakarsušo prātu.

Chao, Ninuce! Es portālos rakstīt nemāku, ja gribi, vari tur iesūtīt šo manu vēsti Tev no tuksneša svelmē dvesošas Arābijas.

Mūsu, to Ulžu Bērziņu, ir Latvijā un pasaulē kā raibu suņu. Blomē viens pat dabūja no sievas ar slotu pa muguru, kad viņu mājās pastniece atnesa telegrammu man no manas draudzenes. Un katram tak var būt savi ieskati vsk. ģen. un dsk. nom. un dat. jautājumā.

Lai mans god. vārdabrālis paliek vien droši pie saviem ieskatiem un gaumes. Pats es jau nu izlūgtos, lai paradigma netop deformēta kādas pašsacerētas daiļskanības dēļ.

Ak, «Liesmā» reiz mīļās redaktrises gribēja atrunāt — nu, neliec tulkojumā dsk. ģen. «māšu», nav pieņemts, vīpsnās… Naivi tak, vai ne? Tagad rakstām «finanšu» un jūtamies pieņemtības robežās. Tāpat ar II dekl. Kā ir «puiša», «milža», «valša», «Anša», tāpat vajag palikt «Ulža», «Valža», «Anža» un, protams, «Aša»...

Jā, Aša meita jau paaugusies un ir, vai tu zini, aša meita. Un — nekādas vainas. Bet, ja kādam nepatīk, pilnīgi legāls ir arī šis skolas mācītais smalkais «izņēmums» — lai viņš saka Ata meita.

Kāpēc jātic, ka baltu valodās šņāceņi skan nedaiļi, ja leitis neparko neteiks citādi, tikai Uldžio, Valdžio?..

Uldis Bērziņš

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu