Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga cer, ka pēc ASV līdera Džordža Buša vizītes Rīgā varētu notikt pavērsiens Baltijas valstu attiecībās ar Krieviju.

Rīgā sestdien tika rakstīta Baltijas valstu vēsture, pēc ASV prezidenta vizītes lidostā sacīja Valsts prezidente.

Viņa uzsvēra, ka Bušs ir principiāls cilvēks un viņš aizstāv demokrātijas vērtības, tāpēc ir pārliecība, ka, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ASV vadītājs atgādinās, ka Latvija ir ASV sabiedrotā un draugs.

Runājot par Baltijas valstu aicinājumu Krievijai atzīt okupāciju, prezidente sacīja, ka šis nav emocionāls solis, jo pastāv objektīvi iemesli, kas neprasa atvainošanos, bet gan atzīšanu.

«Tās nav emocijas, bet izpratne,» sacīja Latvijas valsts vadītāja.

Savukārt, runājot par Krievijas nevēlēšanos ar Latviju 10. maijā parakstīt robežlīgumu, kuram Latvijas valdība ir pievienojusi vienpusēju skaidrojošu deklarāciju, prezidente sacīja, ka viņai tas ir pārsteigums. Vīķe-Freiberga norādīja, ka visām iepriekšējām valdībām ir bijis vienots viedoklis, tāpēc patlaban konstatētās grūtības saistībā ar robežlīguma parakstīšanu viņai esot negaidītas. Tomēr, kā uzsvēra prezidente, viņa šajā jautājumā neko nevar darīt, jo atbildību par robežlīgumu ir uzņēmusies valdība.

Vīķe-Freiberga ir pārliecināta, ka pēc kāda laika Latvijai ar Krieviju izdosies vienoties šajā jautājumā, jo mūžīgi bez robežlīguma abas valstis nevar dzīvot.

Runājot par Buša vizīti Rīgā, Valsts prezidente sacīja, ka pārrunāti vairāki Latviju interesējoši jautājumi, arī jautājums par ASV atbalstu Latvijas bruņotajiem spēkiem un vīzu režīma atvieglojumiem. ASV prezidents šos jautājumus pārzinot un solījis pēc iespejas atbalstīt Latviju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp