Zviedrijas Uzņēmēju konfederācija samaksā «Laval» tiesas izdevumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas Uzņēmēju konfederācija ir apņēmusies sniegt ekonomiskas garantijas latviešu būvuzņēmuma «Laval un partneri» tiesas procesā pret Zviedrijas celtnieku arodbiedrību, cerot, ka šādi tiks likvidētas neskaidrības ar zviedru darba tirgus likumiem, ziņo laikraksts «Diena».

Šī ir pirmā reize, kad konfederācija darba tirgus strīdā par kolektīvo darba līgumu finansiāli atbalsta kādu uzņēmumu, kas turklāt nav konfederācijā. Celtnieku arodbiedrība «Byggnads» uz šādu lēmumu reaģējusi asi un uzskata, ka šāda rīcība ir nodevība pret abu pušu pūliņiem vienoties par pieņemamu modeli ārvalstu uzņēmumu ienākšanai zviedru darba tirgū.

«Mēs esam noguruši no neskaidrības zviedru likumos, arodbiedrības un ceram, ka ar Eiropas Kopienu (EK) tiesas lēmumu tā beidzot tiks sakārtota. Šādu lēmumu mēs pieņēmām jau gada sākumā, kad kļuva skaidrs, ka tiesas izmaksas pārsniedz uzņēmuma finansiālās iespējas,» teicis Zviedrijas Uzņēmēju konfederācijas izpilddirektors Jāns Pēters Dūkers. Konfederācija apņēmusies segt galvenokārt «Laval un partneri» advokātu izmaksas.

Arodbiedrību jumta organizācija LO, kas jau ilgāku laiku spekulējusi ap latviešu būvuzņēmuma iespējamo finanšu donoru, asi reaģējusi, uzzinot, ka tā ir Zviedrijas Uzņēmēju konfederācija. «Uzņēmēju konfederācija nekad nav atbalstījusi arodbiedrību tiesības veikt blokādes pret uzņēmumiem, bet tas, ka tā finansiāli atbalsta kādu uzņēmumu, kas pat nav konfederācijas biedrs, ir ļoti nopietni. It īpaši laikā, kad kopīgi mēģinām vienoties par kopējiem noteikumiem ārvalstu uzņēmumiem zviedru darba tirgū. Ceru, ka mūsu pūliņi neizrādīsies nevajadzīgi,» teicis LO kolektīvo līgumu sekretārs Ērlands Ulausons.

«Atbalstīt «Laval un partneri» ir visu zviedru uzņēmumu interesēs, bet LO nepatika pret mūsu lēmumu ir viņu pašu problēma,» izteicies Dūkers, kas atturējās prognozēt konkrētu tiesas prāvas iznākumu, taču pozitīvi vērtēja Zviedrijas darba tiesas lēmumu lūgt EK tiesas slēdzienu. «Mēs jau agrāk esam vērsušies pret «Lex Britannia» likumdošanu, kas atļauj arodbiedrībām veikt sankcijas pret ārvalstu uzņēmumiem, kas strādā saskaņā ar ārvalstu koplīgumu, bet no blokādēm sargā koplīgumus parakstījušos zviedru uzņēmumus. Diemžēl neviens no līdzīgiem gadījumiem vēl nav ticis atrisināts par labu ārvalstu uzņēmumiem, tāpēc mēs priecājamies, ka tika lūgs EK tiesas vērtējums.»

Kā ziņots, pagājušā gada rudenī «Byggnads» sāka blokādi pret «Laval un partneri». Decembrī Zviedrijas darba tiesa nolēma neapmierināt «Laval un partneri» prasību atcelt Zviedrijas celtnieku arodbiedrības blokādi, kas noveda pie «Laval un partneri» Zviedrijas meitasuzņēmuma «Baltic Bygg» bankrota. Pēc lietas izmeklēšanas un abu pušu uzklausīšanas šā gada 11. martā tiesa nākusi pie secinājuma, ka EK likumi skaidri nenorāda, vai arodbiedrības blokāde pret latviešu būvfirmu ir vai nav pretrunā ar brīvas pakalpojumu kustības principu un diskriminācijas aizliegumu, kā arī tā saukto Lokalizācijas direktīvu, un lūgusi EK tiesas slēdzienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu