Garda brīvdienu cepumu recepte!
Auzu pārslu cepums ar ābolu un riekstu pildījumu
4 porcijas
Pagatavošana – vidēji ātri
Mīklai:
- 2 olas
- 150 g auzu pārslu
- 200 g sviesta istabas
- temperatūrā
- 150 g Dansukker cukurbiešu
- cukura
- 400 g miltu
- 50 g kaltētu dzērveņu
- 40 g ķirbju sēklu
Pildījumam:
- 500 g ābolu
- 100 g Dansukker cukurbiešu
- cukura
- 2 ēd. k. apgrauzdētu,
- nomizotu un sakapātu lazdu
- riekstu
- 1 kanēļa standziņa
- 1 zvaigžņu anīss
- 1 krustnagliņa
1. Bļodā liek sviestu, pievieno olas un samaisa. Iejauc pārējos produktus un samīca mīklu. Uz pusstundu ievieto ledusskapī.
2. Mīklu liek uz plāts, izveido divus apļus (~ 12 cm diametrā), ievieto 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 5 minūtes. Izņem laukā un atdzesē.
3. Gatavo pildījumu: ābolus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un ber katlā. Pārber cukuru, pievieno garšvielas, uzvāra un uz lēnas uguns turpina vārīt, līdz āboli kļūst caurspīdīgi un daļēji pat izjūk. Kanēli un zvaigžņu anīsu izņem un iemaisa riekstus. Atdzesē.
4. Apakšā liek vienu izcepto apli. Uz tā liek porciju veidnēiepildītu biezeni un virsū klāj otru cepuma apli (sk. attēlu).
Autors: Raimonds Zommers, grāmata «Mūsdienu latviskā virtuve» (White Book)