Lielbritānijas policija otrdien informēja, ka pārmeklējusi piecas mājas Anglijas ziemeļos, šo operāciju novērtējot kā «būtisku» sastāvdaļu Londonas terora aktu izmeklēšanā.

Šī ir pirmā kratīšana, par kuru tiek ziņots kopš pagājušo ceturtdien Londonas metro un pilsētas autobusā notikušajiem sprādzieniem, kas prasījuši vismaz 52 cilvēku dzīvības.

Londonas detektīvi un vietējās policijas darbinieki pārmeklēja četrus namus Vestjorkšīrā un pārbauda vēl piekto. Orderis operācijai izdots saistībā ar terorisma aktu.

Lai gan izmeklētāji veiktās kratīšanas raksturojuši kā «nozīmīgas», pagaidām nav saņemtas ziņas par arestiem.

Policijas pārstāve informēja, ka šo māju pārmeklēšana ietilpst izlūkdienestu vadītajā operācijā. Viņa noliedza, ka līdz šim būtu veikti arī aresti. «[Namu] pārmeklēšana ir saistīta ar 7. jūlija teroristu uzbrukumiem Londonā,» viņa piebilda.

Policija turpina arī caurskatīt simtiem stundu garos Londonas metro sistēmas drošības novērošanas videokameru ierakstus.

Tajā pašā laikā Lielbritānijas finanšu ministrs Gordons Brauns otrdien aicinās Eiropas Savienību (ES) paātrināt teroristu finansēšanas ierobežošanas pasākumu īstenošanu.

Pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV un pēc pagājušā gada 11. martā notikušajiem sprādzieniem Madrides piepilsētas vilcienos ES dalībvalstis vienojās par naudas pārvedumu kontroles pastiprināšanu un aizdomās turamo personu kontu iesaldēšanu.

Brauns iecerējis, tiekoties ar saviem kolēģiem no pārējām dalībvalstīm, aicināt viņus paātrināt šā plāna īstenošanu.

Tomēr Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Fabio Kolasanti Lielbritānijas, Francijas un Zviedrijas priekšlikumu ilglaicīgi īstenot visu ar tālruņa vai interneta starpniecību veikto naudas pārskaitījumu reģistrāciju nosauca par nereālistisku.

Tostarp britu mediji otrdien kritizē Vašingtonas administrāciju saistībā ar rīkojumu Lielbritānijā dislocētajam ASV Gaisa spēku personālam atturēties no Londonas apmeklējumiem. Britu salās pašlaik atrodas 10 000 ASV Gaisa spēku pārstāvju.

Savukārt Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Reids paziņoja, ka šajā jautājumā saistījies ar ASV vēstniecību un, ka šis rīkojums tiek «steigšus pārskatīts».

Tikmēr laikraksta «Times» veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati liecina, ka pārliecinošs vairākums britu atbalsta stingru pasākumu ieviešanu, lai vērstos pret teroristiem. Aptuveni 86% respondentu atbalsta jaunu pilnvaru piešķiršanu policijai, arestējot par terora aktu plānošanu aizdomās turētas personas, bet 88% izteikušies, ka atbalsta stingrākas kontroles ieviešanu Lielbritānijā ieceļojošām personām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp