/nginx/o/2018/07/12/8790082t1h859f.jpg)
Rudenim piemīt kāda īpatnība — tas bieži ienes pārmaiņas ne tikai apģērbā, bet arī ēdienkartē, jo, atgriežoties ikdienas darbos, atsākam pusdienot ārpus mājas. Te daži ieteikumi, lai tas neizrādītos klupšanas akmens.
Izvēlieties pareizos!
Kafejnīcu ēdiens, lielas porcijas, apmierinot sakāpinātu ēstgribu, ko rada pusdienu atlikšana uz vēlāku laiku — šie ir tikai daži no piemēriem, kas pavisam reāli var kļūt par nopietniem pretiniekiem centieniem turēties formā. Skaidrs ir viens — dodoties pusdienot uz tuvējo kafejnīcu, protams, jārēķinās ar tās piedāvājumu — no veselīga uztura viedokļa veiksmīgāku vai ne tik izdevušos. Tāpēc lietderīgi paturēt prātā, ka ir pārtikas produkti, kurus, tā vienkārši sakot, var vieglāk pārēsties. Makaroni, gaļa, siers un konditorejas izstrādājumi ir daži no šiem enerģiski izteikti piesātinātajiem produktiem ar zemu šķiedrvielu un ūdens saturu, kas, nonākot kuņģī, aizņem salīdzinoši maz vietas, tāpēc rada maldīgu sajūtu, ka tos var patērēt lielā daudzumā. Nevajadzētu gan! Tā vietā droši var ķerties klāt augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem, graudaugu izstrādājumiem un zema tauku satura piena produktiem. Turklāt arī kārdinājums apēst lielu kūkas gabalu saruks, ja vispirms tiks notiesāta porcija svaigu vai sautētu dārzeņu. Un, ja patiešām to kūciņu vēl tā gribas, uz ietaupīto kaloriju rēķina — var atļauties!
Ātrais ēdiens pārdomu mērcītē
Lai cik nevainīgs šķistu neliels frī kartupeļu šķīvītis, ja rūp figūra, no tā vēlams bēgt pa gabalu. Tāpat kā no sierburgeriem, ceptiem cālīšiem, fritētas zivs sendvičiem un picām ar bagātīgu desas vai kūpināta bekona slānīti. Viena vidēji liela picas šķēle ir ap 300-400 kcal vērtē, bet sierburgera dubult-lielā porcija var pārsniegt pat 1000 kcal.
Nevariet dzīvot bez picas vai sendvičiem? Tad stingri raugieties vismaz uz piedevām, ko izvēlieties. Un baudiet pusporcijas visur, kur tās pieejamas!
Sargieties — triglicerīdi
Dozēt produktus ar paaugstinātu tauku saturu ir būtiski ne tikai diētas nolūkā, bet arī tāpēc, lai izvairītos no triglicerīdu līmeņa paaugstināšanās asinīs. Triglicerīdi ir viena no tauku formām. To paaugstināta līmeņa risks organismā ir līdzvērtīga problēma paaugstinātam holesterīnam. Triglicerīdu līmeņa paaugstināšanās, kas konstatējama, veicot asinsanalīzes, norāda, ka tā vietā, lai organismā ražotu enerģiju, tie brīvi trasē asinsritē, draudot izraisīt aterosklerozi — stāvokli, kad artēriju sieniņas sabiezē un zaudē elastību.
Pārstājiet dzert kalorijas
Par vienu no kļūmēm var izrādīties ikdienā lietotie dzērieni. Mākslīgās augļu sulas, kafija un saldinātie gāzētie dzērieni satur pietiekami daudz kaloriju (viena glāze salda gāzēta dzēriena vai sulas — ap 100 kcal, tasīte kafijas ar cukuru — ap 20-50 kcal), taču nedod faktiski nekādu sāta sajūtu. Tāpēc, ja svara jautājums ir aktuāls, ieteicams izvēlēties bezkaloriju vai zemas kaloritātes dzērienus — minerālūdeni, tēju, pienu ar samazinātu tauku saturu.
Jogurts vai piens?
Piena produkti ir ideāls kalcija avots - tātad stipru kaulu nodrošinātājs. Bet par to izmantošanu veikti daži pētījumi, kas vedina domāt, ka lietojot uzturā kefīru un zema tauku satura jogurtu, liekie kilogrami pazūd ātrāk, nekā regulāri patērējot citus zemas kaloritātes piena produktus. Skaidrojums ir sekojošs. Pirmkārt, efekts saistīts ar palielinātu kalcija daudzumu uzturā — ja dienā uzņem vajadzīgo kalcija devu — ap 1200 mg, organismā straujāk norisinās procesi, kas kavē kalcitriola (kalcija un fosfora vielmaiņas regulators, palīdz šūnām ģenerēt taukus) darbību. Bet bioaktīvie komponenti, ko satur skābpiena produkti un jogurts, šo efektu vēl pastiprina.
Sāls — viena tējkarote
«Ierobežojiet uzturā sāli!» — atgādina diētas ārsti. Un viņi nepārspīlē. Sāls pārdozēšana ir ne tikai augsta asinsspiediena riska faktors, bet nopietns kaulu trausluma jeb osteoporozes iedīgļu priekšnosacījums, jo sāls veicina kalcija izdalīšanos no organisma. Dienā vēlams turēties vienas tējkarotes robežās un pārāk bieži neēst popkornu, žāvējumus, desas, ceptus un konservētus ēdienus, rūpnieciski ražotas salātu mērces.
Kā kontrolēt ēstgribu?
Ko nu brīnīties, ka apetīte kā zirgam, ja regulāri pēcpusdienās iznāk konstatēt, ka vienīgais šīs dienas uzturs bijusi niecīga sviestmaize agri no rīta. Labākais ēstgribas mazināšanas paņēmiens ir ēst regulāri. Trīs aptuveni vienādas kaloritātes maltītes un viena vai vairākas uzkodu reizes ir vēlamais ikdienas variants. Ja apetīte vēl sagādā raizes, var mēģināt likt lietā viltību. Apmēram 20 minūtes — tik ilgs parasti ir šķietami nepanesamā izsalkuma vilnis — sevi kaut kā nodarbināt, piemēram, papļāpāt ar draudzeni pa telefonu.
Vai dzirdēts par ēšanu ar prātu? Tas nozīmē ēst tikai to, kas sagādā baudu, lēnām izgaršot un tvert sajūtas, ko sniedz ēšanas mirklis. Saprast, ka piedzīvotais apmierinājums ir pārāks par negausīgu vēlmi piepildīt kuņģi. Tad arī izrādās pa kabatai daža laba delikatese, kas citādi šķitusi pārāk dārga manta.
Prātīgās ēšanas princips der ari saldumu kāres mazināšanai. To gan ielāgojiet — apmierinot pēkšņu izsalkumu, ir pilnīgs neprāts uzkost šokolādi. Jo organisms — viltnieks šādā gadījumā nodod smadzenēm ziņu: «Saldumi ir lielisks ielāps apetītes mazināšanai!» — un tās to atcerēsies vienmēr, kad būsiet izsalkusi.
Konsultējusi diētas ārste Areta Lurie.