Lēcas tiek uzskatītas par vienu no vecākajiem kultūraugiem, kas audzēts jau Senajā Ēģiptē. Toreiz lēcas esot maluši miltos un cepuši no tiem maizi. Par savu plašo izplatību pasaulē lēcas var pateikties romiešu iekarotājiem, un arī daudz vēlākos gadsimtos no tām pārtikuši dažādu armiju karavīri. Nogaršosim arī mēs.
Lēcas zupā
Vecajās labajās latviešu pavārgrāmatās parasti nav lēcu ēdienu recepšu, bet apķērīgas saimnieces jau atklājušas, ka garšas ziņā lēcas atgādina zirņus vai pupiņas, jo tāpat piederīgas pākšaugu dzimtai. Tādēļ dažādības pēc zirņu vai pupiņu vietā savās parastajās receptēs var izmantot lēcas. Interesentiem varam piedāvāt arī neparastākus variantus.
Lēcu vira ar kāpostiem
Katliņā ielej nedaudz augu eļļas, tajā apcep nelielu sakapātu sīpolu un sīki sagrieztu burkānu. 150 g kāpostu (vēlams, Savojas kāpostu) sagriež zupai piemērotos gabaliņos, pievieno apceptajiem dārzeņiem, maisot cep, līdz kāposti kļūst puscaurspīdīgi. Pielej 0,7 l buljona, pievieno vienu nomizotu, sagrieztu tomātu un 80 g lēcu, kas iepriekš izmērcētas ūdenī. Vāra 15 minūtes, tad pieber sauju rīsu un turpina vārīt, līdz tie mīksti. Pēc garšas pieliek sāli un piparus. Lej šķīvjos, pārkaisa ar rīvētu sieru.
Lēcu zupa ar kaltētām sēnēm
30 g kaltētu sēņu aplej ar 2 glāzēm buljona, ļauj uzbriest, izvāra, pieliek 2 kubiņos sagrieztus kartupeļus. 100 g lēcu izmērcē un novāra mīkstas, pievieno zupai. Pieliek sviestā apceptu sakapātu lielu sīpolu un pusglāzi saldā krējuma, pēc garšas pieber sāli.
Lēcu biezeņzupa
Nelielu paprikas pāksti sagriež kubiņos, katliņā uzkarsē 2 ēdamkarotes olīvu eļļas, apcep tajā papriku, ar putu karoti izņem un atliek malā. Eļļā ieber mazliet sakapātu sīpolu un sīki sagrieztu kartupeļu, apcep, pievieno 50 g nemērcētu lēcu, izmaisa, pārlej ar 2 glāzēm buljona, uzvāra, katliņu aizvāko, vāra aptuveni 30 minūtes uz mazas uguns. Pielej 1/3 glāzes saldā krējuma, ar blenderi sastrādā zupu viendabīgu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pieliek apcepto papriku, šķīvjos iekaisa zaļumus un viegli apgrauzdētas saulespuķu sēkliņas. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem (no baltmaizes).
Ķirbju zupa ar lēcām
Katlā ielej mazliet eļļas, tajā apcep 100 g strēmelītēs sagrieztas kūpinātas cūkas krūtiņas, nedaudz sakapātu sīpolu, ķiploku un pētersīļa saknīti. Pievieno 500 g kubiņos sagriezta ķirbja mīkstuma, 200 g maltās gaļas un maisot cep 10 minūtes. Pieliek 50 g lēcu, lauru lapu, sāli, pārlej ar ūdeni un vāra, līdz lēcas mīkstas.
Ātrā zupa
0,5 l dārzeņu buljona pievieno nedaudz sausā kartupeļu biezeņa maisījuma, lai konsistence iznāktu nevis kā biezputrai, bet kā biezeņzupai. Pieliek 1 glāzi vārītu lēcu un 150 g mednieku desiņu, kas sagrieztas ripiņās un apceptas uz pannas. Uzkarsē, samaisa, šķīvjos liek skābu krējumu un lociņus.
Gaļas ēdieni ar lēcām
Putna gaļa ar lēcām
Novāra 300 g lēcu. 300 g vistas, tītara vai pīles filejas ierīvē ar putnu gaļas garšvielu un sāli, cep eļļā no abām pusēm. Kad gaļa mīksta, to novieto siltumā, pannā izcep divus ripiņās sagrieztus sīpolus, pieliek lēcas un 2 ēdamkarotes tomātu mērces, maisot uzsilda. Fileju sadala gabaliņos, šķīvjos saliek lēcas, virsū – gaļu un svaigus zaļumus.
Sacepums ar spinātiem un šķiņķi
2 – 3 kartupeļus sagriež šķēlītēs un izvāra verdošā ūdenī. Atsevišķi novāra 50 g lēcu. Karstumizturīgā veidnē sev tīkamās proporcijās kārtām saliek kartupeļus, lēcas, cukini un puravu ripiņas, spinātu lapas, šķiņķa šķēlītes. Sakuļ 2 olas ar pusglāzi piena, pievieno 50 g rīvēta siera, sāli un piparus, pārlej sacepumam. Veidni liek iesildītā cepeškrāsnī, cep mērenā siltumā aptuveni 40 minūtes.
Sautēta gaļa ar dārzeņiem un lēcām
500 g cūkgaļas filejas sagriež kumosa lieluma gabalos, apcep eļļā, sautē kopā ar rupji sagrieztiem sīpoliem, burkāniem un papriku. Kad gaļa gandrīz gatava, pievieno 2 glāzes vārītu lēcu, pārlej ar ūdeni, uzvāra, pieliek sadalītus saldētus brokoļus, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Salāti ar lēcām
Vienkāršie salāti
200 g lēcu izmērcē un novāra, noskalo aukstā ūdenī un notecina. Pievieno 1 sakapātu sīpolu, sāli, piparus, 2 – 3 ēdamkarotes augu eļļas un nedaudz citronu sulas, samaisa, atstāj uz stundu ledusskapī.
Lēcu salāti
ar vistu aknām
Izmērcē 100 g lēcu, tās vāra ūdenī, kam pievienots sīpols, krustnagliņa un lauru lapa. Kad lēcas mīkstas, garšvielas izņem. Lēcām pievieno nedaudz sinepju, sāli, piparus un 1 ķiploka daiviņu, kas saspiesta spiedē, piejauc 2 ēdamkarotes augu eļļas. 200 g vistu aknu izsautē, atdzesē. Lēzenā salātu traukā kārto Ķīnas kāpostu lapas, tām virsū liek lēcas un aknas. Ja vēlas, pārkaisa ar sacepta speķa kubiņiem, rotā ar zaļumiem.
Jauktie
pākšaugu
salāti
Atsevišķi novāra un atdzesē lēcas, pelēkos zirņus, dažādu šķirņu pupiņas (var izmantot arī konservētas), pieliek sagrieztus sīpolus, sāli, piparus, krējumu un majonēzi. Var pievienot arī kubiņos sagrieztu bumbieri vai vārītu burkānu.
"Māja"
***
DER ZINĀT
Lēcas parasti nopērkamas lielveikalu bakalejas nodaļās līdzās pupiņām un zirņiem, lēcu graudiņi mēdz būt sarkanīgā vai zaļganā krāsā.
100 gramos lēcu ir aptuveni 25 (tiek apgalvots, ka atsevišķās šķirnēs
ir pat līdz 60 g olbaltumvielu, ap 50 g ogļhidrātu; tās satur kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi, A, PP un B grupas vitamīnus).
Lēcas pirms vārīšanas ieteicams 1–2 stundas mērcēt, tad vārīt tajā pašā ūdenī 35–45 minūtes. Ja lēcas nemērcē, vārīšanas laiks ir ilgāks.
Lēcu graudiņi ir gatavi, ja tos viegli var saspiest starp pirkstiem.
Lēcas ir garšīgākas, ja vārot tām pievieno mazliet sviesta vai margarīna.