/nginx/o/2018/07/12/8797994t1h2a44.jpg)
Citrons ir labākais līdzeklis svara samazināšanai, tā pēc neskaitāmiem pētījumiem apgalvo ārvalstu uztura speciālisti. Skābā augļa noslēpums ir labvēlīgā ietekme uz gremošanas traktu.
Laikraksts «Daily Mail» ziņo, ka iznākusi uztura speciālistes Terēzas Čongas grāmata «Citronu sulas diēta», kurā autore apgalvo, ka tieši citrons palīdzēs atbrīvoties no liekā svara. Čonga skaidro, ka liekā svara iemesls ir gremošanas sistēmas disfunkcija, savukārt tradicionālās diētas šo «gastropatoloģiju» tikai uz laiku maskē.
Speciāliste uzskata, ka citronu lietošana uzturā normalizē vielmaiņu, turklāt, kombinējot ar fizisko slodzi un veselīgu pārtiku, liekie kilogrami izgaisīs. Terēza Čonga apgalvo, ka gremošanas sistēmas traucējumi neļauj organismam saņemt tās uzturvielas, kas vajadzīgas tauku sadedzināšanai, uzkrājot liekus toksīnus un liekot cilvēkam justies slikti, kādēļ arī vielmaiņa palēninās. Summējot to visu kopā, liekais svars ne tikai izzūd, bet — gluži pretēji — vairojas.
Čongas ieteiktais brīnumlīdzeklis — citroni, kuru sastāvā ir 7–8% citronskābes. Uztura speciāliste ir pārliecināta, ka šī viela kopā ar citiem fermentiem un skābēm stimulē vielmaiņu un kuņģa sulas izdalīšanos. Pat neliels citrona gabaliņš spēj labvēlīgi ietekmēt gremošanas procesu un neļauj paaugstināties cukura līmenim asinīs.
Citrona mizā esošais pektīns ir šķiedrviela, kura kuņģī «pārvēršas par želeju, kas pārklāj zarnu trakta sieniņas, neļaujot organismam pārāk ātri uzņemt cukuru». Pektīnam piemīt apbrīnojama spēja uz četrām stundām noslāpēt bada sajūtu.
Jāteic gan, ka citronu sulas diēta nenozīmē to, ka jāatsakās no citiem produktiem. Zinātnieki uzskata, ka citrons spēj «neitralizēt» arī šokolādes saldējumu un treknus sierus.
Tāpat eksperti pieņem, ka nav jāpievērš uzmanība arī kalorijām. Viss, kas jāievēro «tievētājam», ir — ikdienas ēdienkartē jāiekļauj pāris ēdamkarotes citrona sulas vai nedaudz augļa mīkstuma.
Ik rītu sāciet ar silta ūdens glāzi, kam pievienota citrona sula. Citronskābe stimulēs gremošanas sistēmu visu dienu, savukārt ūdens palīdzēs izvadīt no organisma šlakvielas. Kā zināms, ik dienu jāizdzer 6–8 glāzes ūdens. Nav ieteicams aizrauties ar kafiju un tēju, kā arī gāzētajiem dzērieniem un sulām, kas izgatavotas no koncentrāta.
Ikdienas ēdienkartē jāiekļauj vismaz piecas dārzeņu vai augļu porcijas.
Sekojiet līdzi cukura līmenim asinīs. Uzmanības pavājināšanās, viegls aizkaitinājums, nogurums un galvassāpes liecina par glikozes līmeņa disbalansu.
Izvēlieties pēc iespējas vairāk šķiedrvielas, jo tās palēnina ogļhidrātu pārstrādāšanu glikozē.
Ēdiet lēnām, rūpīgi sakošļājot ēdienu. Košļāšanas process atslābina vēdera muskulatūru, sūtot nervu signālu, kas aktivizē gremošanas procesus. Centieties ēdienreizes ieturēt regulāri, vienā un tajā pašā laikā un nesteidzieties ar papildporciju, jo sāta sajūta iestājas pēc 20 minūtēm.