Tetereva fonds izvietos klaiņojošajiem kaķiem mājiņas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Rīgā tiks izvietotas 12 kaķu mājiņas vietās, kur mīt par Rīgas domes un biedrības "Dzīvnieku SOS" līdzekļiem sterilizētu ielas kaķu kolonijas, informēja biedrības pārstāvji.

Ielas kaķus ar pajumti paredzēts nodrošināt projekta "Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte" laikā, kas iecerēts kā turpinājums biedrības "Dzīvnieku SOS" jau vairākus gadus īstenotajai sterilizācijas programmai, kuras laikā par portālā "Ziedot.lv" saziedotajiem gandrīz 25 000 latu sterilizēti simtiem bez pajumtes palikušo kaķu.

Uzstādot kaķu mājiņas, biedrība cer mazināt problēmu, ko rada pagrabu noslēgšana daudzdzīvokļu mājās, kā dēļ kaķi, kuru sterilizēšanā ieguldīti biedrības, Rīgas domes un iedzīvotāju līdzekļi, paliek bez pajumtes un iet bojā.

Pēdējo divu gadu laikā biedrība aizvien asāk saskaras ar problēmu, ka, vēršoties plašumā daudzdzīvokļu māju siltināšanas un vides sakārtošanas projektiem, tiek slēgti māju pagrabi un nojaukti šķūnīši un citi grausti, kas līdz šim kalpoja par ielas kaķu patvēruma vietu. Īpaši aktuāla šī problēma ir Rīgas mikrorajonos, piemēram, Ķengaragā, Purvciemā, Juglā un Ziepniekkalnā, uzsvēra biedrībā.

Tāpat ar jaunajām kaķu mājiņām biedrība cer sakārtot pilsētvidi, veidojot koptas un labiekārtotas kaķu uzturēšanās vietas, mazinot nehigiēnisku un stihisku barošanas vietu veidošanos pie daudzdzīvokļu mājām, pret ko pamatoti iebilst daudzi iedzīvotāji.

"Ielas kaķi daudzviet Latvijā ir kļuvuši par iedzīvotāju strīdu un sūdzību objektu, jo vieniem tie netraucē un patīk, bet citos raisa nepatiku un pat naidu. Diemžēl nereti tiek piemirsts, ka ielas kaķu problēma ir jārisina humānā veidā. Dažviet noteiktais aizliegums barot ielas kaķus, vēl aizvien piekoptā kaķu indēšana vai masveida izķeršana un iemidzināšana, daudzdzīvokļu māju pagrabu noslēgšana ir bezjēdzīga nežēlība, kas neko neatrisina. Iznīcinātās kolonijas vietā drīz vien izveidosies jauna, jo ielas kaķi nenokrīt no gaisa - viņus rada paši cilvēki, izmetot liekus kļuvušus kaķēnus vai pieaugušus kaķus uz ielas, kā arī laižot brīvsolī nesterilizētus mājas runčus, kas, apaugļojot gan ielas, gan mājas kaķenes, rada simtiem nevienam nevajadzīgu kaķēnu," skaidroja biedrības "Dzīvnieku SOS" valdes priekšsēdētāja Inese Gaugere.

Projekta "Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte" pirmajam posmam jeb pilotprojektam ir apzinātas 12 vietas, kur būtu steidzami nepieciešams uzstādīt kaķu mājiņas, jo pagrabi ir noslēgti un dzīvniekiem nav pajumtes. Paralēli projektam "Dzīvnieku SOS" plāno organizēt arī informatīvo un izglītojošo kampaņu par ielas kaķu sterilizācijas un kaķu mājiņu ierīkošanas nepieciešamību.

Labiekārtotas un atbilstoši uzturētas sterilizētu bezsaimnieka kaķu kolonijas pilsētvidei nāk tikai par labu - ielas kaķi kļūst nevis par apgrūtinājumu un nepatikas objektu, bet mājas, ciemata un pilsētas rotu. Daudzās Rietumeiropas valstīs, kur ielas kaķu problēma risināta ar humānām metodēm, tie nav un nekad vairs nebūs problēma, uzsvēra Gaugere.

Pēc pilotprojekta rezultātu izvērtēšanas "Dzīvnieku SOS" plāno turpināt kaķu mājiņu uzstādīšanu arī citviet Rīgā. Izmantojot projektā iegūto pieredzi, tiks arī sagatavotas rekomendācijas pašvaldībām, kas vēlētos savā teritorijā īstenot līdzīgus projektus.

Biedrība "Dzīvnieku SOS" ir 2006.gadā dibināta dzīvnieku aizsardzības biedrība, kuras mērķis ir mainīt sabiedrības viedokli par dzīvniekiem, to tiesībām un aizsardzību, kā arī palīdzēt pamestiem un vardarbībā cietušiem dzīvniekiem. "Dzīvnieku SOS" ir pilnībā brīvprātīga organizācija, un tajā nav neviena algota darbinieka. Kopš 2007.gada 27.novembra biedrībai ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu