PVD: pavasarī un vasarā mājas cūkām ir paaugstināts ĀCM risks; jāievēro biodrošība

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina par paaugstinātu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) bīstamības periodu pavasarī un vasarā, kad ir sevišķi svarīgi ievērot biodrošības pasākumus, lai pasargātu mājas cūkas no slimības, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

«Lai gan rudens un ziemas periodā jauni ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām nav konstatēti, meža cūku populācijā vīruss joprojām cirkulē. Katru nedēļu tiek reģistrēti aptuveni astoņi jauni saslimšanas gadījumi ar ĀCM meža cūkām. Tas nozīmē, ka mēra vīruss ir izplatīts vidē un vismazākā nevērība biodrošības ievērošanā var ne tikai ienest to saimniecībā, bet arī stimulēt tā izplatību tālāk Latvijas teritorijā,» uzsvēra Meistere.

Viņa atgādināja, ka mājas cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, tāpat ir jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, kā arī nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās. Tāpat aizliegts lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam.

Meistere arī uzsvēra, ka, kopjot dzīvniekus, ir jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes. Savukārt pie ieejas novietnē ir jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Ja cūkas izskatās neveselas, saimniekam nekavējoties ir jāizsauc veterinārārsts.

«Bioloģiskā drošība ir pasākumu komplekss, kuru ievērojot, var pasargāt dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazināt infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā. Par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tajā skaitā dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs,» sacīja Meistere.

Tāpat PVD atgādina, ka novietne un cūkas jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā un regulāri jāatjauno informācija par novietnē turēto cūku skaitu.

Āfrikas cūku mēris ir neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo gan mājas, gan meža cūkas.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka šogad ĀCM Latvijā ir atklāts 411 meža cūkām, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā pērn līdzīgā laika periodā, kad ĀCM tika konstatēts 162 meža cūkām. Savukārt mājas cūkām pēdējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri konstatēts 2015.gada septembrī. Kopumā pērn ĀCM dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, bet gadu iepriekš - 2014.gadā - 564 mājas cūkas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu