Gudrā māja

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar procesoru smadzeņu vietā mūsdienu mājas spēj kļūt ļoti gudras. Ja vien pašam iztēle tiek tehnoloģijām līdzi un, galvenais, ja maciņš ir pietiekami biezs, māja ne tikai pati pratīs ieslēgt gaismu, kad ieiesiet tajā, vai sūtīs īsziņu, ja kāds jūsu prombūtnes laikā mēģinās tajā ielauzties. Tā arī uzvārīs kafiju no rīta un, kamēr sēdēsiet tualetē, izmērīs asinsspiedienu, rūpējoties par jūsu veselību.

Pēc izskata gudrā māja ne ar ko īpašu neatšķiras no parastās – atšķirību var izjust, tikai ieejot tajā: gudrajā mājā gaisma pati ieslēdzas un, aizejot tālāk uz nākamo istabu, tā izslēdzas. Tajā nav jāceļas augšā no siltās vietas dīvānā pie televizora, lai apskatītos internetā savu e-pastu, jo to var izdarīt arī lielajā plazmas TV ekrānā. Galu galā, tas var būt kā Motorola vīzijā par nākotnes māju, kur no rīta saimnieku pieceļ nevis ķērcošs modinātājs, bet kāds roka singls un kafija, ko automāts speciāli uz šo laiku jau ir pagatavojis. Turklāt mūzika visu laiku jums seko līdzi, un, ejot uz virtuvi, varat to klausīties arī koridorā. Kad visbeidzot esat ticis pie savas kafijas, varēsiet turpināt skatīties klipu arī virtuvē. Un ar to viss nebeidzas – arī izejot ārā no mājas, mūzika nāk jums līdzi, un, iekāpjot mašīnā, pa ceļam uz darbu varat to klausīties tālāk.

Ērtību komplekss

Daudzi lasītāji šobrīd droši vien rauc degunu neizpratnē – priekš kam tas būtu vajadzīgs! Vismaz ne par tādu naudu, cik šādas tehnoloģijas maksā. Tomēr gudrā māja nav tikai ¦ ¹ izklaide, tai pat ir savas ekonomiskās priekšrocības. Piemēram, nav nepieciešams sildīt mājokli visu laiku, jo gudrajai mājai var aizsūtīt īsziņu vai piezvanīt, lai tā sasilda sevi, pirms jūs tur ierodaties.

Būtiska ir arī drošība. Protams, šādām mājām ir videonovērošana – saimnieks internetā var sekot līdzi tur notiekošajam. Līdzīgas sistēmas ir arī vairākām parastajām mājām; gudrā māja atšķiras ar to, ka praktiski visa elektronika ir saslēgta vienā sistēmā, tādējādi datorā var apskatīties pat to, kuras durvis mājā ir aizvērtas un kuras – ne. Gudrā māja tiek slavēta arī kā labs palīgs veciem cilvēkiem, jo spēj pati izslēgt tējkannu, kad tā izvārās sausa, vai nogriezt ūdeni, kad vannā tā ietecējis pārāk daudz. Var izveidot arī zvana pogu naudas maciņam, lai reizēs, kad tas pazudis, varētu maku atrast, tikai uzpīkstinot tam.

Gudrās Latvijas mājas

Kompānijas BaltAudio projektu vadītājs Māris Bukels Mēs apgalvo, ka gatavas gudrās mājas Latvijā esot tikai kādas trīs, taču vairākas ir projektu stadijā. "Pamazām cilvēki uzzina, kādas ir iespējas māju padarīt gudrāku. Viņi brauc uz ārzemēm, redz, kādas tur draugiem tehnoloģijas mājās ir, un tad prasa: vai nevar arī viņiem tādas uztaisīt," gudro māju pieaugošo popularitāti skaidro M. Bukels. Latvijā esot ļoti maz speciālistu, kas prastu uzrakstīt gudrajām mājām nepieciešamās datorprogrammas. Katra gudrā māja ir unikāla, un katrs saimnieks pats var izdomāt, ko gudru tai likt darīt. Vienīgi jārēķinās, ka šis prieks nav lēts. Piemēram, gudrā gaismas sistēma vienā istabā vien maksā ap 1500 latiem, bet vidējai, pat samērā mazai mājai jārēķinās vismaz ar 40 tūkstošiem. Saprotams, ka cena ir atkarīga no mājas lieluma un gudrības pakāpes.

Viena no zināmākajām gudrajām mājām ir Parex bankas prezidenta Valērija Kargina jau vairākus gadus topošā privātmāja Jūrmalā. Taču, kā zināja teikt daži šādu māju eksperti, V. Kargina māja pat neesot pati gudrākā. Tiesa gan, parasti neviens ar šādiem mājokļiem publiski nelielās, un turīgie ļaudis, kuri spēj savu māju padarīt zinošāku, to labprāt neizrāda. M. Bukels Mēs stāsta, ka vienu no gudrajām mājām, ko BaltAudio pašlaik izstrādā, tiek plānots pieteikt pasaules gudrāko māju konkursam.

Ar vienu pieskārienu māja atdzīvojas

Gudrā māja gan Latvijā, gan citur pasaulē lielā mērā nozīmē arī audio un video aparatūras saslēgšanu vienā tīklā, to nodrošinot visās istabās. Parasti gudrajā mājā tiek ierīkota speciāla istaba vadības centram, bet visi mūzikas ieraksti un filmas ir pieejamas pārējās mājas telpās.

Saimniekam tiek izveidota speciāla vadības pults, kas bieži vien ir skārienjutīgs portatīvs ekrāns, no kura var koordinēt visu mājā notiekošo – izslēgt gaismu, ieslēgt mūziku guļamistabā, aizvērt žalūzijas un izdarīt jebkuru citu manipulāciju atbilstīgi gudrās mājas konkrētajai datorsistēmai. Svarīgi, ka ar speciālām ieejas parolēm māju var ne tikai novērot, bet arī kontrolēt, piemēram, izslēdzot vai ieslēdzot gaismas no datora vai pat mobilā telefona. Turklāt arī pati māja trauksmes gadījumā brīdina saimnieku.

Gudrajai mājai var būt dažnedažādas variācijas: tehnoloģiskās iespējas ir ļoti plašas, un vienā tīklā var saslēgt visu, kas ir elektronisks. Atliek vien izdomāt, kā jūs vēlaties atdzīvināt māju, piespiežot tikai vienu vadības pults podziņu.

Gudrajā mājā visas elektroniskās iekārtas ir savienotas vienā tīklā.

Vadības pults.

Gudrajai mājai nepieciešams, lai ar vienu podziņu vai pieskārienu datora ekrānam var ieslēgt visu nepieciešamo, tāpēc vienā sistēmā saslēgtās mājas elektroierīces tiek ieprogrammētas dažādos režīmos, kas atbilst saimnieka ierastajām vajadzībām. Parasti vadības pults ekrāna dizains tiek pielāgots mājas stilam un saimnieka gaumei.

Lai vadītu gudro māju, saimniekam tiek izstrādāta pults ar skārienjutīgu ekrānu. Turklāt ekrāna dizains tiek speciāli izstrādāts, pieskaņojot to mājas stilam un īpašnieka gaumei – tas var būt, piemēram, kā senlaicīga piezīmju klade, kuru var ekrānā šķirstīt, vai arī moderna automobiļa priekšējais panelis.

Gudrās ierīces mājā

Inteliģentā māja skaitās tieši tīkls, kurā saslēgtas visas mājas elektroierīces. Taču arī pašas elektroierīces mūsdienās kļūst arvien gudrākas un apvieno dažādu tehnoloģiju funkcijas

Strādīgais putekļsūcējs. Par sava veida robotu – mājsaimnieci – kļuvis putekļsūcējs, kas pats iztīra māju un pieslēdzas pie elektrības, kad tam izbeidzas baterijas. Tagad jau ir vairāki šādu putekļsūcēju ražotāji un modeļi, taču pārāk labas atsauksmes par tiem gan nav dzirdētas.

Mājsaimniece robots. Gudrajai mājai piedienas arī sabiedrotais – robots. Nekāda dižā mājsaimniece no pagaidām izgudrotajiem robotiem nesanāks, jo lielākoties tie darbojas vairāk kā ziņu (e-pasta, video ierakstu u. tml.) saņēmēji. Taču jaunākie roboti saprot jau diezgan daudz vārdu, lai ar gudro māju varētu sazināties daudzmaz cilvēcīgā veidā.

Jūs gaida rožu vanna! Ja esat siltu vannu mīļotājs, jums patiktu inteliģentā vanna, kurai nepieciešams atsūtīt tikai īsziņu, lai tā sagaidītu jūs mājās pilna ar ūdeni tieši tādā temperatūrā, kādā vēlaties un, ja labi piemaksā, arī ar rožu ziedlapiņām tajā.

TV spogulī. Pie gudrās mājas piederumiem pieskaitāms arī televizors spogulī. Kāpēc gan nevarētu noskatīties rīta ziņas, tīrot zobus?

Šādi spoguļi tiek pārdoti arī Latvijā. Kamēr saimniece virtuvē gatavo ēst, inteliģentā māja viņai skārienjutīgajā ekrānā ļauj sekot līdzi, kas notiek citās istabās, vai arī skatīties pavārmākslas video.

Veselīgais klozetpods. Japāņi tualeti pārvērtuši ārsta kabinetā un izveidojuši klozetpodu, kas mēra, piemēram, asinsspiedienu, kamēr jūs sēžat uz tā. Pēc tam informācija caur datoru tiek nosūtīta ārstam, lai viņš varētu sekot gudrās mājas iemītnieka veselības stāvoklim.

Ieeja ar pirkstu nospiedumu pārbaudi. Tā kā gudrā māja izmaksā ļoti dārgi – pat otras mājas vērtībā –, ļoti svarīga ir tās drošība. Lai šādu māju atslēgtu, var ierīkot pirkstu nospiedumu pārbaudi. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu