Pļāpīgie nagi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nagi ir kā spogulis - tajos redzams viss, kas notiek vai kādreiz noticis cilvēka organismā, nopietnās slimības ieskaitot.

Nagi neslimo

Nagi sastāv no olbaltuma un keratīna, tie ir nedzīvi, un var teikt, ka nags pats neslimo, tas tikai atspoguļo citu slimību ietekmi uz organismu. Nagam dzīva ir tikai saknīte, kas atrodas zem ādas - ja tur viss ir kārtībā, nags aug pareizā formā. Ja naga sakne ir traumēta, tas aug deformēts un neglīts. Arī neprofesionāli veikts manikīrs var traumēt nagu. Mēdz teikt, ka labs ārsts un speciālists, paskatoties vien uz nagiem, par cilvēku var pateikt visu - kad viņš slimojis, kādas bijušas veselības problēmas un gūtās traumas.

Krāsas un līnijas

Vertikālas līnijas uz nagiem liecina, ka cilvēkam uzturā nepietiek vitamīnu un mikroelementu. Viens no iemesliem var būt šo vitamīnu un minerālvielu neuzsūk-šanās organismā. Otrs - šīs vielas vispār netiek saņemtas. Tas visbiežāk novērojams cilvēkiem, kuri ietur stingras diētas.

Ja cilvēks neēd pilnvērtīgi, arī nagi neiegūst nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus un rezultātā neaug. Visnepieciešamākais tiem ir dzelzs, ja tā nepietiek, nagi kļūst sausi, šķeļas un lūst.

Vertikālās līnijas uz nagiem var parādīties arī kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumā, kā arī gados veciem cilvēkiem, kuriem ir ievērojami palēninājusies vielmaiņa un līdz ar to organisms netiek pietiekami apgādāts ar vitamīniem. Nagi, mati un āda ir pirmie, kas reaģē uz vitamīnu trūkumu vai kādām citām veselības problēmām.

Horizontālas līnijas jeb bo līnijas - tās stiepjas no vienas naga malas līdz otrai. Laikā, kad cilvēks slimo ar gripu, gūst kādu traumu vai arī bijis spēcīgs stress, nags pārstāj augt, un šajā laikā rodas horizontālā līnija. Kad problēmas beigušās, nags turpina augt. Pēc bo līnijām (ņemot vērā, ka nags mēnesī izaug vidēji par vienu milimetru) iespējams pateikt, kurā laika posmā cilvēkam bijušas problēmas - slimība, saaukstēšanās, nervu stress.

  • Ja nagi izskatās gaiši zili, jādomā par sirds un asinsvadu slimībām.
  • Savukārt viegli dzeltena krāsa norāda uz aknu problēmām.
  • Izteikti dzelteni nagi jau liecina par sēnīšu slimībām.
  • Ja nagus pamazām pārņem sārta nokrāsa, jādomā par kādām nopietnām un iedzimtām slimībām, kā arī par tuberkulozes iespējamību.
  • Ļoti balti nagi liecina par iespējamu anēmiju, dzelzs trūkumu. Proti, hemoglobīns dod krāsu, bet tas nevar nagam piešķirt veselīgi rozā toni.

Zināšanai

  • Nagiem nepieciešamās vielas mēs uzņemam ar pārtiku. Ja uzņemtie vitamīni un minerālvielas organismā uzsūcas normāli, nagi ir veseli. Taču, ja ir kādas problēmas ar kuņģi vai zarnu traktu, vajadzīgās vielas neuzsūcas - tad nelīdzēs arī dažādu vitamīnu dzeršana.
  • Uz nagiem noteikti jābūt labi redzamiem pusmēnestiņiem - ja tie ir normāla lieluma, ar veselību viss kārtībā. Ja pusmēnestiņi ir maziņi, bāli, cilvēkam ir problēmas ar sirdi un asinsvadiem.
  • Neilgi pirms slimības nagi var augt daudz lēnāk nekā parasti.
  • Nereti grūtniecības laikā nagi aug daudz straujāk nekā parasti.
  • Vīriešiem nagi aug ātrāk nekā sievietēm.
  • Novērots, ka, piemēram, šauri, plāni un garenas formas nagi liecina par plikpaurības iespējamību nākotnē.
  • Ļoti plāni un trausli nagi var liecināt ne tikai par veselības problēmām, bet arī par enerģijas trūkumu.
  • Ja nags, augot aizvien garāks, tiecas liekties uz leju, līdzīgi kā putniem, tas nozīmē, ka ir problēmas ar mugurkaulu
  • Nagi vasarā aug ātrāk nekā ziemā.

Nagu forma

Veselīgiem nagiem jābūt ne tikai viegli rozā krāsā, tiem jābūt arī vairāk vai mazāk ovālas formas, gludiem.

  • Nereti cilvēkiem novēroti tā sauktie Hipokrāta nagi, kas izskatās kā pulksteņu stikliņi, ar izliekumu, turklāt nagi ir apaļi, pa visu pirksta galu. Šādi nagi norāda uz hroniskām sirds un asinsvadu slimībām. Noteikti jāveic arī bronhu pārbaude, kā arī nedrīkst izslēgt tuberkulozes iespēju.
  • Pretējs gadījums ir uz iekšu ieliekti nagi, kas veido it kā bedrīti. Tas liecina par dzelzs trūkumu, kā rezultātā nags kļūst plāns, tas nespēj noturēt savu formu un tādēļ ieliecas uz iekšu. Tādi nagi novēroti arī cilvēkiem, kuri strādā ar ķīmiskām vielām. Uz dzelzs trūkumu norāda sausi nagi, kas šķeļas un slāņojas. Savukārt balti punktiņi uz nagiem ziņo par cinka trūkumu organismā.
  • Nags kā uzpirkstenis - viss nags ir ar tādiem kā maziem punktiņiem - bedrītēm. Šāda novirze novērojama cilvēkiem, kuri slimo ar psoriāzi.
  • Pterigium - nagi izskatās kā putna spārni, nags ir it kā sadalīts divās daļās. Šādi bojāts nags var liecināt par iespējamu sarkano plakainēdi.

Nagiem noteikti nepieciešami B grupas vitamīni - tā klātbūtnē daudz labāk uzsūcas dzelzs. B grupas vitamīni rūpējas arī par stipru nagu struktūru. Noteikti jādomā par cinka uzņemšanu -ja tā nav, nagi un mati aug ļoti lēnām. Cinku vislabāk var iegūt no jūras produktiem - zivīm, jūras kāpostiem utt. Sausi nagi un sausa āda norāda uz nepietiekamu A un E vitamīnu daudzumu.

Vispirms jāārstē sēnīte

Ādu, nagus un matus var bojāt sēnītes, visbīstamākās ir ādas lipīgās sēnes, ar kurām vispirms vairumā gadījumu pirmie saslimst bērni, kuri inficējas no slimiem dzīvniekiem. No bērniem pēc tam inficējas arī pieaugušie. Pārsvarā bērni ar šāda veida sēnītēm slimo rudens mēnešos, pēc laukos pavadītām brīvdienām, kur bijusi laba vide inficēšanās iespējai - piemēram, no lopiem, kaķiem utt.

Ir sēnes, kas skar ādu, kā, piemēram, kandidoze, bet ir arī nagu sēnīte, tā saucamā onihomikoze, kas izraisa epidermohītu. Šīs slimības rezultātā nags kļūst dzeltens, lūst, lobās, tajā notiek dažādas pārmaiņas.

Lai atklātu jebkura paveida sēnīšu slimību, noteikti jāveic laboratoriskā diagnostika, kas nozīmē preventīvā jeb KOH testa veikšanu. Taču, lai noteiktu precīzu sēnītes veidu un izraisītāju, jāveic kulturāldiagnostika jeb sēnīšu mikroloģiskais uzsē-jums. Uz naga novērojams mazs, brūngans pigmenta plankumiņš var liecināt par naga melanomas (ļaundabīga audzēja) attīstības iespēju. Tā noskaidrošanai izmanto speciālu ierīci dermatoskopu, ar ko iespējams veikt ļoti precīzu diagnostiku.

Nereti gadās, ka nagi var būt bojāti gan psoriāzes, gan arī sēnītes dēļ. Tādos gadījumos gan noteikti vispirms jāārstē sēnīte.

Zāles vai naga noņemšana

Uzsākot nagu sēnīšu ārstēšanu pie speciālista - dermatologa, jābruņojas ar pacietību, jo ārstēšanas metožu ir daudz, bet ir tikai dažas, kas uzreiz sniedz labu rezultātu. Kāju nagu sēnītes gadījumā labi rezultāti pārsvarā tiek sasniegti vidēji pusgada laikā. Roku nagu sēnīti var izārstēt nedaudz ātrāk.

Sēnītes ārstēšanas metode var būt arī naga noņemšana. To gan izdara tikai tad, ja cilvēks ar sēnīti slimo ilgstoši - 20 līdz 30 gadu - un citas metodes bijušas neefektīvas. Gan pirms naga noņemšanas, gan pēc tam jādzer vispārējie pretsēnīšu preparāti, lai sēnīte neattīstītos no jauna.

Liela nozīmē cīņā ar sēnītēm ir profilaktiskiem līdzekļiem, piemēram, ārstniecisko nagu laku lietošanai, kas aizsargā nagu un zināmā mērā arī ārstē. Tāpat nevajadzētu arī lietot cita cilvēka čības, mazgāšanās sūkļus, dvieļus, kas varētu būt nonākuši ciešā saskarē ar inficēto vietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu