Aizstāvot aitas, zemnieks nožņaudz medību suņus (415)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenes policija pirmdien saņēmusi Madonas rajona mednieka iesniegumu par divu viņa medību suņu nožņaugšanu robežpašvaldībā - Līgo pagastā, "Dzirksteli" informē policija. Suņu saimnieks, Dzelzavas mednieku kolektīva "Stupeļi" biedrs, 69 gadus vecais Roberts Šņepsts kopš sestdienas izmisīgi meklējis medību laikā noklīdušos abus savus suņus. Svētdien viņš tos nogalinātus atradis svešu cilvēku māju pagalmā Līgo pagastā.

Mednieks suņu nogalināšanā vaino Līgo pagasta "Kāpostiņu" zemnieku saimniecības īpašnieku, 50 gadus veco Zigurdu Lauru, kurš nenoliedz, ka suņus nožņaudzis, jo uzskatījis, ka tie tobrīd apdraudēja viņa aitu ganāmpulku. Tā kā zemnieks nav mednieks, viņam nav bijis cita ieroča kā aizstāvēt savu ganāmpulku, kā vien savas paša rokas.

Ielauzās privātajā īpšaumā

Z.Laurs "Dzirkstelei" stāsta, ka suņi viņam likušies izbadējušies, vāji un agresīvi. Nebūdams mednieks, viņš neesot sapratis, ka tie ir medību šķirnes suņi. Taču viņam bijis skaidrs, ka viņa privātajā īpašumā kārtējo reizi ir ielauzušies svešinieki un apdraud mājlopus, kā tas jau nereizi vien noticis agrāk.

Viss noticis sestdienas pēcpusdienā, kad saimnieks mājās izdzirdējis suņu riešanu, izskrējis pagalmā kopā ar savu suni Cēzaru un redzējis, ka divi sveši, melni suņi no ganībām dzenas pakaļ viņa aitām, kuras bēg, kur kurā - uz kūts un māju pusi. Viena aita tobrīd jau gulējusi zemē un nav cēlusies augšā. Z.Laura suns Cēzars meties kosties ar svešajiem suņiem. Saimnieks meties palīgā un nožņaudzis pēc kārtas abus svešos suņus.

"Es biju mājās un varēju aizstāvēt ganāmpulku. Pat nevaru iedomāties, kas būtu noticis, ja manis nebūtu mājās," bažījas zemnieks.

R.Šņepsts "Dzirkstelei" saka, ka vismaz 1000 latu apmērā lēš zaudējumus sakarā ar viņa šķirnes medību suņu - divus un divarpus gadus veco laiku Medora un Argo - nogalināšanu. Suņi esot ar ciltsrakstiem, speciāli medībām audzēti, mācīti. Viens pat bijis Baltijas čempions medību suņu sacensībās.

Nogalināto suņu saimnieks apgalvo, ka viņa suņi neklaiņo, ir mācīti mājlopiem neuzbrukt. Pēc mednieka domām, ir noticis pārpratums. Suņi vienkārši noklīduši medību laikā, dzenot pēdas mežakuilim, kas, acīmredzot, no dzinējiem ir aizmucis.

Beigto suņu līķi nogādāti ekspertīzes veikšanai Lauksaimniecības Universitātes Veterinārās medicīnas fakultātē Jelgavā, lai konstatētu dzīvnieku nāves cēloni. Pēc ekspertīzes atzinuma saņemšanas Gulbenes policijā izlems, vai uzsākams kriminālprocess par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kas šajā gadījumā ir divi nogalinātie šķirnes medību suņi.

Zemniekam sirds bija pilna

Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldes inspektore Ilze Pāpe "Dzirkstelei" atzīst, ka gadījums ir šokējošs, taču esot jāņem vērā tas, ka Z.Laurs esot nopietns aitu ganāmpulka turētājs, viņš ar aitkopību nodarbojas jau astoto gadu, turklāt jau vismaz trīs gadus "mokās, jo regulāt rudeņos viņam tiek sakostas vai nokostas aitas". Saimnieks tur 80 aitas, 23 kazas un 16 kazlēnus.

"Viņam, acīmredzot, tajā brīdī sirds ir bijusi pilna, kā mēs kurš tādā brīdī rīkotos, to ir grūti spriest," saka I.Pāpe.

Viņa arī piebilst, ka šajā konfliktā "tīri cilvēcīgi ir žēl gan suņu saimnieka, gan aitu ganāmpulka īpašnieka".

I.Pāpe klāsta, ka kopā ar veterinārārstu Z.Laurs neskaitāmos aktos ir fiksējis, kā kopš 2006.gada no klaiņojošu suņu uzbrukumiem naktīs cietusi kopskaitā 31 aita.

"Viņš jau agrāk ir braucis pie mums un ar asarām acīs stāstījis, ka viņam kārtējo reizi ir nokostas aitas," saka inspektore.

Medību lauki neved uz pagalmu!

Līgo pagasta padomes priekšsēdētājs Uldis Doņuks "Dzirkstelei" saka, ka Z.Lauram klaiņojošu suņu uzbrukumi aitu ganāmpulkam bijusi ilgstoša problēma. Pagasta vadītājs klāstīja, ka aitkopis jau agrāk sēdējis slēpnī un vaktējis, cerot sagaidīt un notvert plēsoņas. Taču tam nav bijis panākumu.

"Aitas gaļai tagad noiets nemaz nav tik liels. Tas ir apsveicami, ka šajos grūtajos apstākļos saimnieks turpina nodarboties ar aitkopību," sacīja pagasta vadītājs.

Izvērtējot konkrēto gadījumu, U.Doņuks bilst: "Medību lauki taču neved līdz Zigurda mājām, kurp viņa aitām pa pēdām skrēja medību suņi!"

Starp abu mājām 3 kilometri

Z.Laurs stāsta: "Līdz šim vienmēr rudeņos naktīs manas aitas plosīt nākuši melni suņi. Esmu gaismu paspīdinājis un redzējis. Jau agrāk kopā ar vietējo policistu izbraukāju visas sētas Līgo pagastā. Nekur tādus melnus suņus nemanīju, bet te viņi pēkšņi bija manā acupriekšā un uzbruka aitām. Tajā mirklī prātā bija visi līdzšinējie mūsu ģimenes, pārdzīvojumi par suņu nobendētām aitām, kuru gaļa nav bijusi vairs izmantojama, par aitām, kuras palikušas dzīvas ar asiņojošiem vēderiem un no sāpēm viņu acīs bija asaras gluži kā cilvēkam, par kazlēnu, kuram suņi dzīvam bija novilkuši ādu. Par grūsno, saplosīto kazu, kurai no rētas vēderā ārā spraucās kazlēna kājiņas."

Viņš saka paldies Līgo policistam Valdim Šteinam un veterinārārstei Guntai Gžibovskai, jo ar abiem visus šos gadus zemnieks dalījies bēdās.

Tagad Z.Laurs ir noskaidrojis, ka viņš un R.Šņepsts dzīvo katrs savā pagastā, bet faktiski attālums sarp abu mājām nav lielāks par trim kilometriem. Pa visu ir meži un pļavas. Z.Laurs neizslēdz iespēju, ka tieši R.Šņepsta suņi arī agrāk naktīs nākuši plosīt viņa aitas.

Savukārt R.Šņepsts saka, ka saimniekam vajadzēja saprast, ka šie ir medību šķirnes suņi un nav īstie aitu plosītāji, viņi tikai trenkājuši lopus.

"Ja aitu saimnieks pienāca pie suņiem, saņēma tos, vajadzēja piesiet un sagaidīt mani. Tad mēs kopā būtu iedzēruši konjaku un viņš man būtu piekodinājis citreiz uzpasēt savus suņus medību laikos," saka mednieks.

Komentāri (415)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu