Egle neierastā tērpā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudziem cilvēkiem Ziemassvētku egles rotāšana ir tuvojošos svētku sastāvdaļa. Vieniem tās dekorēšana notiek dažas dienas, citiem dažas nedēļas pirms Ziemassvētkiem, citi savukārt to veic pēdējā vakarā. Tā vai citādi, egles rotājumu nāktos apdomāt jau iepriekš. Šobrīd tik daudzos Latvijas veikalos ir pieejamas iedomājamākās un neiedomājamākās egles un to rotājumi.

Jau izsenis, daudzus gadus pirms Kristus dzimšanas koku cilvēki izmantojuši pagāniskajos rituālos. Piemēram, romieši dekorēja mūžzaļos kokus un krūmus antīko svētku Saturnālija (dzīru) laikā.

Ķeltu priesteri ziemas saulgriežu laikā godināja dievus sienot ziedojumus koku zaros. Tāpat, senajiem latviešiem bluķa velšana un tā sadedzināšana ir viena no Ziemassvētku tradīcijām, kas paātrina saules un dzīvības atgriešanos.

Pēc kāda laika, kad kristietība ienāca Romā un pārmāca antīko kultūru, pagāniskās tradīcijas tika apgūtas un pielāgotas. Vecie rituāli zaudēja sensenās asociācijas un simboli ieguva jaunu skanējumu, kas vēstīja pasaulei par Jēzus dzimšanu.

Šo laiku arī var uzskatīt par Ziemassvētku egles «dzimšanas» laiku. Kopš tā brīža par Ziemassvētku egli ir radušās dažādas leģendas dažādās valstīs. Viena no tām vēsta, ka egle brīnumainā kārtā ir parādījusies angļu misionāram Sv. Bonifācijam. Cita savukārt vēsta par vācu protestantu Mārtiņu Luteru, kas pirmais iededzis svētku gaismas Ziemassvētku eglē, pie tam, iedvesmojies viņš esot no Rīgas mežos redzētā.

Tā vai citādi, bet oficiāli Vācija ir atzīta par valsti, kuras iedzīvotāji pirmie rotājuši Ziemassvētku egli un šo mākslu nodevuši tālāk. 1605. gadā kāds Strasbūras pilsētas viesis aprakstīja kāda pilsētnieka mājā redzēto baltegli, kas bija dekorēta ar āboliem, papīra rozēm, vafelēm, konfektēm un cukuru. No Strasbūras šī paraža nonāca gan Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā un daudzu citu Eiropas valstu iedzīvotāju mājokļos.

Vai tā būs daudzkrāsaina egle ar «visu, kas ir», vai vienkrāsaini rotājumi, kas, kontrastējot ar egles zaļumu radīs atturīgu un elegantu kopskatu. Zilā krāsa asociēsies ar auksto ziemas nakti, savukārt, rozā radīs maigu un romantisku gaisotni.

Tie var būt rotājumi divās krāsās, kur viena no tām būs pārsvarā, savukārt otra tikai akcentos. Jauki saderas jau tradicionālās Ziemassvētku krāsas – zaļš ar sarkanu vai zils ar sarkaniem vai zaļiem akcentiem.

Kāds cits tradicionāls, klasisks, vai gluži pretēji, alternatīvs rotājums.

Šā gada Ziemassvētku egles rotāšanai varat izmantot jau iepriekšējos gados izmantotus dekorus, kā arī izdomāt kādu jaunu un nebijušu rotāšanas motīvu: Anglijā un ne tikai Viktorijas laikā egles rotāja ar augļiem, cepumiem, ogām, figūriņām, lentām, mežģīnēm un citām greznumlietiņām. Varbūt arī jūsu šī gada egles rotājumos varat izmantot greznas lentes, mežģīnes un savas skaistās kaklarotas.

Ziemas tēma sevī ietver dekorēšanu ar caurspīdīgām plastmasas sniega pārslām, lāstekām un zvaigznēm, baltām un caurspīdīgām bumbām un bumbiņām. Ja ziemas šogad tik maz, tad varbūt to varam radīt paši?

Jūras tēma egles rotājumā piemērota tiem, kam jūra ir ļoti mīļa. Lietojiet laivu, bāku, viļņu, jūras zvaigžņu, jūras zirdziņu un gliemežvāku figūriņas.

Līdzīga tai ir zivs tēma, kas sevī ietvers rotājumus ar laivu, zivju, zvejnieku, tīklu un pludiņu attēlojumu.

Tāpat tā var būt jūsu mīļākā sporta veida tēma, ja arī pārējie ģimenes locekļi akceptē šo jūsu ierosinājumu. Tā var atspoguļoties arī Ziemassvētku vecīšu un rūķu izpildījumā (piem. rūķis ar dāvanu maisu vējam gar ausīm plīvojot ar slēpēm laižas lejup no kalna).

Jūsu šo Ziemassvētku egles rotāšanas pamattēma var būt eņģeļi. Izmantojiet eņģeļu figūriņas, kristāliņus un spalviņas.

Personiskais ziemassvētku rotājums var sastāvēt no jau iepriekš izgatavotiem ornamentiem ar ģimenes locekļu vārdiem, foto attēliem vai bērnu plaukstu nospiedumiem. Ļaujiet fantāzijai vaļu, jo par visai glītu eglītes rotājumu var kļūt arī paštaisīti nieciņi un našķi. Interesantus rotājumus pašu spēkiem var izgatavot arī izmantojot katētus ziedus un augļu mizas.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu