Veterinārārstu biedrība informēs par bīstamās suņu slimības izpētes gaitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Lai informētu par bīstamās suņu saslimšanas, barības vada sašaurinājumu jeb megaesophagus izpētes gaitu, Latvijas Veterinārārstu biedrība šodien rīko preses konferenci. Pasākums notiks Latvijas Ārstu biedrībā Rīgā, Skolas ielā 3, sākums plkst.12.

Kā informēja biedrības vadītāja Māra Viduža, patlaban apkopoti jaunākie dati par slimības uzliesmojumu, kas pēdējo divu gadu laikā izraisījusi vairāku simtu suņu nāvi. Darbu pie saslimšanas cēloņu noskaidrošanas turpina biedrības izveidotā pētnieku darba grupa.

Plānots, ka konferencē piedalīsies pētnieku grupas pārstāvis Aleksandrs Ozols, biedrības Mazo dzīvnieku sekcijas vadītāja vietniece Lita Konopore, ASV veterinārārste mazo dzīvnieku praksē Liene Dindone, Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece, biedrības «Latvia Megaesophagus victims» pārstāve Irina Millere un nodibinājuma «Dzīvnieku draugs» pārstāve Solvita Vība.

Kā ziņots, slimība uzliesmoja pērn martā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija ar bīstamo slimību sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Suņu barības zīmola «Dogo» ražotājs «Tukuma straume», kura produkcija tiek minēta kā iespējamais saslimšanas cēlonis, piedāvāja ziedot pētījumam nepieciešamos 32 000 eiro, tomēr Latvijas Veterinārārstu biedrība piedāvājumu noraidīja, lēmumu pamatojot ar vēlmi saglabāt objektivitāti.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta «Bior» budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Ministrija aprīlī lēmusi izveidot īpašu darba grupu, kurā vairāki eksperti apkopos visu pieejamo informāciju, izvērtēs situāciju un vienosies par tālāko stratēģiju un turpmāko darba virzienu dzīvnieku barības izpētes jautājumā.

Tikmēr ziedojumu portāls «Ziedot.lv» 22.aprīlī sāka ziedojumu vākšanu neatkarīgai slimības cēloņu izpētei, no nepieciešamajiem 31 212,64 eiro pagaidām saziedoti 13 635 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

    KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu