Sāk ielas kaķu sterilizācijas projektu „Pilsētas kaķu dzīve” (15)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biedrība „Dzīvnieku SOS” sadarbībā ar labdarības portālu Ziedot.lv šonedēļ sāk realizēt projektu „Pilsētas kaķu dzīve”, kas paredz īstenot pasaulē veiksmīgi lietoto bezsaimnieku kaķu kontroles programmu „noķer-sterilizē-atlaiž”.

Projekts paredz ar iedzīvotāju atbalstu un palīdzību sterilizēt ielas kaķu kolonijas. Sterilizēšana ir operācija, kuras laikā kaķim izņem vairošanās orgānus. Operācija ir vienkārša, un kaķis pēc tās ātri atgūstas. Pēc dažām dienām sterilizētos kaķus nogādā iepriekšējās dzīves vietās.

Biedrība „Dzīvnieku SOS” aicina dzīvniekmīļus, namu pārvaldes un valsts un pašvaldību iestādes aktīvi iesaistīties projekta īstenošanā, gan apzinot ielas kaķu kolonijas, gan nodrošinot kaķu nogādāšanu veterinārajās klīnikās un atpakaļ.

Lai pieteiktu kaķus sterilizācijai, interesentiem jāzvana uz īpaši izveidotu tālruņa numuru 22027095. Projekta koordinators, fiksējot zvanītāja datus, norādīs veterināro klīniku, uz kuru dzīvniekus nogādāt. Nākamajā dienā sterilizētie kaķi jānogādā atpakaļ to iepriekšējā dzīvesvietā.

Pašlaik projekta ietvaros biedrība „DzīvniekuSOS” ir sagatavojusi līgumus ar sešām veterinārajām klīnikām visā Rīgā, nākotnē šis loks varētu tikt paplašināts. Kopš projekta sākuma 20.augustā tam jau ziedoti vairāk nekā 700 latu, kas dos iespēju sterilizēt vismaz 30 kaķenes. „DzīvniekuSOS” pateicas visiem ziedotājiem un aicina arī citus atbalstīt šo projektu, ziedojot līdzekļus portālā Ziedot.lv vai ar pārskaitījumu:

Fonds "Ziedot" Reģ. Nr 40008078226 Hansabanka, bankas kods: HABA LV 22 konta nr: LV95HABA0551006150241 mērķis: "ziedojums projektam Pilsētas kaķu dzīve"

„Dzīvnieku SOS” atgādina, ka ielas kaķi nav radušies no nekurienes – viņi ir radušies no mums, cilvēkiem. Kaut kur kaut kad pirmais cilvēks izmeta uz ielas lieku kļuvušu kaķeni, kura saulainā marta dienā satika no dzīvokļa pastaigāties izlaistu, labi koptu un spara pilnu runci. Pēc diviem mēnešiem viņai piedzima pirmie seši kaķēni, kuriem katram pēc tam piedzima vēl seši....

Starptautisko organizāciju aplēses liecina, ka viena kaķene kopā ar saviem pēcnācējiem sešu gadu laikā var radīt 420 000 kaķēnu. Nav un nebūs iespējams atrast tiem visiem jaunas mājas, kaut vai tāpēc, ka otrajā un trešajā paaudzē uz ielas dzimuši kaķi vairs nav pieradināmi dzīvei kopā ar cilvēku. Ielas kaķi jau sen vairs nav mājdzīvnieki, bet nav arī savvaļas dzīvnieki, jo nevar eksistēt bez cilvēka. Tā ir jauna suga dabā – pilsētas kaķi. Tā ir realitāte, kas pastāv un kuru nevar izlikties neredzam.

Programma „noķer-sterilizē-atlaiž” ir plaši lietota pasaulē un atzīta par efektīvāko un humānāko klaiņojošo dzīvnieku kontroles metodi. Tās īstenošana novērš ielas kaķu koloniju palielināšanos, jo nerodas aizvien jauni kaķēni. Sterilizēti kaķi nekaujas, neņaud un neiezīmē teritoriju, to urīns neož. Mazinās arī infekciju risks, jo smagi slimos kaķus humāni eitanizē.

Programmas „noķer-sterilizē-atlaiž” īstenošanas rezultātā pilsētā veidosies nelielas skaistu, veselu kaķu kolonijas. Pilsētas kaķi vairs nebūs slogs, bet ikviena pagalma rota.

Ar projektu „Pilsētas kaķu dzīve” „Dzīvnieku SOS” cer veicināt klaiņojošo kaķu problēmas risināšanu, turpinot 2005.gadā Latvijas Kinoloģiskās federācijas Dzīvnieku aizsardzības grupas sākto un fonda „Dzīvnieku drauga fonds” noslēgto projektu „Pilsētas kaķu dzīve”, kas tika pārtraukts 2007.gadā, jo līdzekļus programmai „noķer-sterilizē-atlaiž” piešķīra Rīgas dome. Tagad pašvaldības finansējums ir beidzies, tāpēc nepieciešama sabiedrības palīdzība, lai labi sāktais darbs varētu turpināties.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu