„Zemes draugi” un „Greenpeace” pārbauda slavenību asinis (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides organizācija „Zemes draugi” sadarbībā ar „Greenpeace” starptautiskas kampaņas ietvaros ir sākusi akciju „Nežēlīgi nopietni!”, kuras laikā tiks meklētas kaitīgās sintētiskās ķīmiskās vielas Latvijas slavenību asinīs.

Akcijas mērķim 50 ml asiņu ziedojuši TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece, mūziķi Intars Busulis un Juris Kulakovs un reklāmas aģentūras „ZOOM!” radošais direktors Ēriks Stendzenieks.

Asins paraugi tika sagatavoti E.Gulbja laboratorijā un nosūtīti uz neatkarīgu laboratoriju Nīderlandē, kas veiks asins analīzes. Asins paraugu sagatavošanā un transportēšanā tika izmantots ftalātus nesaturošs ekipējums, kas ir viena no to ķīmisko vielu grupām, kas tiks meklētas asinīs.

Pēdējā pusgadsimta laikā cilvēks ir radījis vairāk nekā 80 000 dažādu ķīmisko vielu. Mēs ik dienas esam pakļauti simtiem un varbūt pat tūkstošiem rūpnieciskā ceļā iegūtu ķīmisko vielu iedarbībai. Tomēr līdz pat šim brīdim absolūti lielākais vairums no šīm ķīmiskajām vielām netiek pienācīgi pārbaudītas un netiek kontrolēts un pārraudzīts to nekaitīgums cilvēkam un dabai.

Daudzas no šim ķīmiskajām vielām ir pazīstamas kā kancerogēni un vielas, kas ir kaitīgas cilvēka reproduktīvajai sistēmai. Šīs vielas tiek izmantotas ikdienišķos priekšmetos, piemēram, datoros, rotaļlietās, mājsaimniecības precēs, apģērbos un smaržās. Ķīmiskās vielas izdalās no šiem produktiem un ir atrodamas mūsu mājās, vidē, lietus ūdeņos un mūsu asinīs. Asinis - pat ja tās rit vēl nedzimuša mazuļa nabas saitē – jau ir saindētas. Sintētiskās ķimikālijas ir atrastas mātes pienā, zivīs, leduslāču audos un vietās (piem., kalnu ezeros), kas ir tālu no rūpniecības un civilizācijas.

Kampaņas ietvaros slavenību asinīs tiks meklētas 44 cilvēku radītās ķīmiskās vielas, par kurām ir zināms – tās ir potenciāli kaitīgas vai kaitīguma dēļ jau izņemtas no tirgus, bet vēl arvien atrodamas dzīvo organismu audos un vidē. Starp meklētajām vielām ir pesticīdi (ieskaitot DDT), perfluorētie savienojumi, ftalāti, smagie metāli un bromētie liesmu slāpētāji. Ikviens no mums ir pakļauts šo ķīmisko vielu ietekmei – mēs visi pret savu gribu piedalāmies eksperimentā ar mūsu un nākamo paaudžu veselību.

Ar šīs akcijas palīdzību vides organizācijas un kampaņas dalībnieki vēlas vērst sabiedrības un politiķu uzmanību uz sintētisko ķīmisko vielu nelabvēlīgo ietekmi. Virkne šādu vielu tiek plaši izmantotas dažādu produktu ražošanā, bet ir potenciāli kaitīgas cilvēka veselībai un videi. „Zemes draugi” un „Greenpeace” uzsver, ka vēl arvien īsti nav zināma šā ķīmiskā kokteiļa ietekme uz cilvēka veselību un vidi. Rudenī Eiropas Parlaments balsos par jaunu ķīmisko vielu regulu REACH. ES politiķiem un institūcijām ir jāizlemj, vai turpmāk būs nepieciešams obligāti aizstāt kaitīgās ķīmiskās vielas dažādu plaša patēriņa produktu sastāvā, ja tām eksistē drošākas alternatīvas. Šis balsojums noteiks, vai REACH spēs pasargāt cilvēku veselību un vidi no sintētisko vielu negatīvās ietekmes nākotnē un vai politiķi izmantos unikālo iespēju pasargāt cilvēkus un vidi no nevajadzīga un kaitīga sintētisko ķīmisko vielu piesārņojuma.

Šāda kampaņa jau ir norisinājusies Dānijā, kuras laikā dāņu slavenību asinīs tika atklāta vairāku kaitīgo ķīmisko vielu klātbūtne. Šobrīd šādas analīzes tiek veiktas ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas, Somijas un Zviedrijas slavenībām. Kampaņa noslēgsies ar „Greenpeace” kuģa „Arctic Sunrise” tūri pa visām Baltijas jūras valstīm š.g. rudenī.

9. oktobrī „Greenpeace” kuģis „Arctic Sunrise” pietauvosies Rīgā Andrejostā. Uz kuģa tiks organizēta preses konference, kurā tiks prezentēti kampaņas ietvaros veikto asins analīžu rezultāti. Visu dienu kuģis būs atvērts apmeklētājiem.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu