Darba iespējas Francijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vislielākās izredzes atrast darbu Francijā ir tiem, kas izmanto personiskos kontaktus.

Bieži vien vakances netiek publiski piedāvātas, bet gan apziņoti cilvēki, kam ir neformāli kontakti ar kādu no kompānijas. Darba meklētājiem jāapbruņojas ar pacietību un noteikti jāprot franču valoda.

Lielākā daļa Francijas iedzīvotāju ir nodarbināti pakalpojumu sfērā, aptuveni 27% strādā rūpniecībā, 5% lauksaimniecībā. Bezdarba līmenis ir vidēji 9%.

Tā kā Francijā turpina attīstīties informācijas tehnoloģiju un interneta joma, īpašas izredzes atrast darbu ir tiem, kam ir pieredze mājas lapu veidošanā. Francijā trūkst kvalificētu informācijas tehnoloģiju speciālistu – sistēmu analītiķu, interneta speciālistu. Perspektīva nozare Francijā ir arī ekonomika.

Eiropas Savienības pilsoņiem strādāt Francijā ir tādas pašas tiesības kā frančiem, nepieciešama tikai uzturēšanās un darba atļauja. Pārējiem bez šiem dokumentiem nepieciešama arī vīza, kas ir viegli iegūstama, ja saņemta darba atļauja.

Algas Francijā var likties zemākas nekā citās attīstītās valstīs. Taču darbinieki bieži vien no darbavietas saņem dažādus papildu bonusus, piemēram, kompānija piešķir darbiniekam automašīnu, mobilo telefonu, apmaksātas ēdienreizes, pat iespēju izmantot apkopēju sava mājokļa sakopšanai. Par algas lielumu darba devējs un darbinieks vienojas privāti. Francijā pastāv noteikta minimālā samaksa par darba stundu – aptuveni 7,19 eiro, no kuriem atskaita nodokļus. Katru gadu šī minimālā samaksa tiek pārskatīta, tāpēc var nedaudz mainīties.

Oficiālais darba ilgums Francijā ir 35 stundas nedēļā. Taču tas nav maksimāli atļautais darba stundu skaits – pēc šā skaitļa darba devējs vadās, lai aprēķinātu, cik virsstundu darbinieks nostrādājis. Par katru virsstundu maksā par 25% vairāk nekā par parastu darba stundu, bet, ja nostrādātas vairāk nekā 8 virsstundas, maksāts tiek uz pusi vairāk. Minimālā piemaksa par virsstundu ir 10%.

Dzīvojot Francijā, jāpiemērojas franču dzīves stilam. Franči stingri ievēro dienesta pakāpes – no bosiem tiek gaidīti padomi un lēmumu pieņemšana, no darbiniekiem pieprasīta sekošana un piekrišana bosu lēmumiem. Ēdiens un uzturēšanās ir salīdzinoši lētāki nekā kaimiņvalstīs, turklāt darbiniekiem tiek pilnībā apmaksāti arī visi ārstēšanās izdevumi.

Uzziņai

www.anpe.fr

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu