SAB noliedz iespēju, ka trešās personas var piekļūt telefonsarunu ierakstiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš noliedz iespēju, ka trešās personas var piekļūt mobilo tālruņu sarunu ierakstiem.

Kā svētdien Latvijas Neatkarīgās televīzijas ziņu raidījumā teica Kažociņš, Latvijā ir viena jaudīga mobilo telefonu sarunu pārtveršanas sistēma, ko apsaimnieko SAB. Šo sistēmu izmanto visas Latvijas tiesībsargājošās un drošības iestādes, kurām to ļauj likums. Lai varētu sarunas pārtvert, vajadzīga tiesneša sankcija ar parakstu un zīmogu. Šī sankcija tiek izdota trīs eksemplāros, no kuriem viens paliek pie tiesneša, viens tiek nodots prokuratūrā, bet viens iesniegts SAB.

Kažociņš stāstīja, ka SAB zina tikai telefona numuru, kura sarunas ir jāpārtver. Savukārt pārtvertās sarunas uzreiz nonāk pie tās drošības struktūras, kas dabūja sankciju no tiesneša. Turklāt SAB netiek saglabātas kopijas.

SAB aptuveni reizi mēnesī pārbauda prokuratūra un salīdzina visu informāciju. Laikā, kamēr SAB vada Kažociņš, kļūdas nav atrastas.

Kažociņš norādīja, ka sarunu pārtveršana ir ļoti būtiska, ņemot vērā, ka Latvijā šoruden notiks NATO sammits un ka Latvijai var būt kāds teroristu apdraudējums. Līdz ar to šī sistēma drošības iestādēm kļūst arvien svarīgāka.

Kā ziņots, informācija par telefonsarunu noklausīšanos slepenību aktualizējās pēc tam, kad 12. martā Latvijas Televīzijas raidījumā «De facto» tika publiskoti sarunu ieraksti, kas figurē krimināllietā par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu