Ančānu apsargā, apsūdzētie uz brīvām kājām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Jūrmalas kukuļdošanas skandāla galveno liecinieku Ilmāru Ančānu un viņa ģimeni jau gadu turpina apsargāt drošības struktūras, četriem krimināllietā apsūdzētajiem nav piemērots drošības līdzeklis, un viņi ir uz brīvām kājām. Prokurore uzskata, ka neviens no četriem apsūdzētajiem I. Ančānu neapdraud. Ne viņa, ne pats liecinieks nekonkretizē iespējamo draudu avotu.

Jūrmalgeitas aizsācēja no saraksta «Mūsu zeme» ievēlētā Jūrmalas domes deputāta I. Ančāna un viņa ģimenes apsardzība, ko sāka pirms gada, vēl aizvien nav pārtraukta. Prokurore Velta Zaļūksne, kura krimināllietu par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās nosūtījusi izskatīšanai tiesā, norāda: I. Ančāns viņai ne reizi nav stāstījis, ka jūtas apdraudēts. Savukārt pats deputāts apsargāšanu uztver nopietni un tās nepieciešamību «Neatkarīgajai» skaidro kodolīgi: «Ir liecinieks, ir tiesa, nav liecinieka, nav tiesas.»

Viņš gan stāsta, ka neviens no apsūdzētajiem kopš pērnā gada marta ar viņu nav mēģinājis kontaktēties un ne tiešus, ne aizmiglotus draudus nav izteicis.

Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietu Zemgales apgabaltiesa sāks skatīt 15. maijā. Tikmēr visi četri kukuļdošanā apsūdzētie, kuriem apsūdzība uzrādīta, pateicoties I. Ančāna liecībām un sadarbībai ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un prokuratūru, ir brīvībā, un trim no viņiem pat nav piemērots nekāds drošības līdzeklis. Jūrmalas miljonāram Germanam Milušam vienīgajam piemērots drošības līdzeklis — 20 000 latu drošības naudas iemaksa, kas, pēc V. Zaļūksnes domām, ir pietiekami liela nauda, lai nodrošinātu, ka viņš nepamet valsti. Gvido Harijam Volbrugam un Leonīdam Lasmanim savulaik piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu tiesa atcēlusi, informēja prokurore. Ierobežota nav arī ceturtā apsūdzētā deputāta Jura Hlevicka brīvība.

Pēc tam kad tiesa nav pagarinājusi apcietināšanas termiņa pagarinājumu G. H. Volbrugam un L. Lasmanim, prokurore uzskatījusi, ka vērsties tiesā ar lūgumu piemērot šādu drošības līdzekli G. Milušam «nav vērts». Visiem apsūdzētajiem kādu laiku bijis piemērots drošības līdzeklis — paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, tomēr tad stājies spēkā jaunais Kriminālprocesa likums, kas šādu līdzekli neparedz, skaidroja V. Zaļūksne.

«Es nedomāju, ka no Volbruga, Lasmaņa un Hlevicka Ančānam kaut kas draud,» sprieda V. Zaļūksne. Viņa arī norādīja, ka I. Ančānam pirms gada izteiktie draudi, kas atspoguļojas arī atklātībā nonākušajās Jūrmalgeitas telefonsarunās, bijuši «nenoteikti». Izmeklēšanas gaitā prokuratūra vērtējusi pierādījumus apsūdzības izvirzīšanai vēl diviem Jūrmalgeitas telefonsarunu dalībniekiem — Aināram Šleseram (LPP) un Andrim Šķēlem (TP), tomēr krimināllieta daļā pret abiem politiski ietekmīgajiem vīriem izbeigta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu