Plāno liegt piedalīties izstādēs dzīvniekiem ar nogrieztām ausīm un astēm (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sāka skatīt grozījumus dzīvnieku aizsardzības likumā, kurā iesniegts priekšlikums, kas liegtu turpmāk izstādēs piedalīties suņiem ar kupētām jeb nogrieztām astēm un ausīm.

Patlaban likumā ir pants, kas aizliedz pakļaut dzīvnieku izskatu pārveidojošām un neārstnieciskām procedūrām, taču tas reāli nedarbojas, aģentūrai LETA skaidroja Zemkopības ministrijas pārstāvji, tādēļ, lai nākotnē izskaustu dzīvnieku pārveidošanu, rosināts aizliegt tiem piedalīties izstādēs.

Minētais priekšlikums komisijas sēdē izsauca asas debates. Mednieku asociācijas pārstāvis norādīja, ka atsevišķu šķirņu medību suņiem tomēr vajadzētu ļaut saīsināt astes, jo medībās tās bieži vien traucē un rada traumas, kuru dēļ dzīvnieki vēlāk tiek pakļauti daudz traumējošākām operācijām.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas vadītāja Vija Klučiniece aģentūrai LETA uzsvēra, ka gadījumā, ja kupētiem dzīvniekiem aizliegs piedalīties izstādē, viņa normu nekavējoties apstrīdēšot tiesā.

Dzīvnieku ētikas biedrības vadītāja Solvita Vība sēdē uzsvēra, ka visu Eiropas Savienības valstu likumdošanā aizliegta ausu un astu griešana.

Komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) sēdē sacīja, ka, ja ir problēma, par to jādiskutē un, iespējams, nākotnē jāļauj atsevišķām sugām kupēt astes un ausis.

Savukārt bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) norādīja, ka sterilizācija ir tāda pati iejaukšanās kā ausu un astu griešana.

Klučiniece sēdē skaidroja, ka, trīs dienu vecumā dzīvniekam kupējot asti, viņš neizjūt sāpes, bet vēlāk, ja tiek traumēta aste un tā tomēr ir jāsaīsina, tā tomēr jau ir "smaga operācija".

Komisija likuma grozījumus turpinās skatīt pēc nedēļas.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu