Truši tik mīļi kā bērni (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trapenes pagasta zemnieku saimniecībā "Jaunruciņi" Irēna un Jānis Dzirkaļi jau septiņus gadus audzē dažādu šķirņu trušus. Pēc profesijas Irēna ir daiļdārzniece. Viņa stāsta, ka pirms trīsdesmit gadiem ieprecējās Trapenē. Šo gadu laikā ir nodarbojusies ar daudz ko - audzējusi govis, cūkas, vistas, aitas... Ar truškopību sākusi nodarboties tāpēc, ka vīrs palicis bez darba un "Lauku Avīzē" " izlasījis par truškopību.

Viņš izdomājis pamēģināt. Tā abi devušies iegādāties pirmos trušus uz Cēsu rajona zemnieku saimniecību "Zaķīši", kā arī uz Jēkabpili. "Mēs pirkām tikai tīršķirnes trušus un pamazām sākām tos pavairot," saka I. Dzirkale.

"Trejkrāsu tauriņš" un citi

Tagad saimniecībā ir vairāk nekā 15 šķirņu garauši: "Kalifornijas", "Jaunzēlandes baltais", "Jaunzēlandes sarkanais", "Franču auntrusis", "Sudrabotais", "Baltakotainais", "Trejkrāsu tauriņš", "Parastais tauriņš", "Baltpierīte", "Siāmas", "Satīns" un vēl citi. I. Dzirkales mīļākā šķirne ir "Trejkrāsu tauriņš", jo šie truši ir trīskrāsaini – balts, dzeltens un brūns. Trušu šķirnes iedala piecās grupās, un tās atšķiras ne tikai ar kažoka krāsu, bet arī ar acu krāsu, lielumu un kaulu uzbūvi.

Mazuļus zog kovārņi

Pašlaik "Jaunruciņos" ir 406 truši. Starp tiem 85 ir vaislas truši. Saimniece stāsta, ka, tos pavairojot, ir ieguvusi trīs jaunas šķirnes: "Auniņu," "Ronu" un "Baltpierīti.".

Viņa ir neapmierināta, ka trušus nevar apdrošināt. "Govis un citus mājlopus var apdrošināt. Bet ko darīt man, ja trusītis nomirst?" jautā I.Dzirkale. Viņa satraukti stāsta par nelaimi, kas notikusi šopavasar. Piedzimuši ļoti daudz mazo trusīšu, bet divu mēnešu laikā no trušu būdām pazuduši vairāk nekā 250 mazuļi. Sākumā I. Dzirkale domājusi, ka tos nozog un apēd žurkas, līdz vienu dienu ieraudzījusi, ka trušu zagļi ir kovārņi.

Truši ir ļoti tīrīgi

Vesela truša mūža ilgums ir astoņi gadi. Saimnieki savus mīluļus baro ar speciālu kombinēto barību, auzām, sienu, runkuļiem, burkāniem un kartupeļiem. Ar zāli saimniecības truši netiek baroti, jo, ja tā ir kaut nedaudz slapja, trusis var saslimt un nomirt. "Noteikti regulāri ir jātīra būri, lai viņi visu laiku būtu sausumā. Trušus var turēt arī istabā," pauž I. Dzirkale. Viņa piebilst, ka daudziem cilvēkiem pret to esot aizspriedumi. Bet truši ir ļoti tīrīgi dzīvnieki, tie vienmēr ierīko atsevišķu tualeti.

Irēna stāsta, ka, sākot nodarboties ar truškopību, viņas vīrs pats uztaisījis trušiem būrus – vienus ar režģu, otrus ar koka grīdām, jo esot tādas trušu šķirnes, ko var turēt tikai uz koka grīdas.

"Jaunruciņu" saimniecībā visus trušus ir iespējams apskatīt un arī iegādāties. I. Dzirkale trušus pārdod kādam uzņēmumam Madonas rajonā, kur viņi tos realizē tālāk. "Paši mēs viņus nokaut nespējam. Tie taču mums ir kā bērni, vieglāk viņus ir pārdot," piebilst saimniece.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu