Kriminālprocesa draudus Kariņš uzskata par konkurentu atbildi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL), par kura darbību saistībā ar Eiropas Savienības (ES) līdzekļu piešķiršanu firmai «S&G» varētu ierosināt kriminālprocesu, šādu varbūtību uzskata par nepamatotu un arī neplāno atkāpties no amata, kā to līdzīgā situācijā izdarīja «Jaunā laika» vadītājs un bijušais aizsardzības ministrs Einars Repše. K. Kariņš šo LNT ziņu raidījumā izskanējušo informāciju uzskata par «Šlesera impērijas atbildes triecienu».

Kā jau ziņots, JL saistībā ar Jūrmalas telefonsarunām krasi iebilda pret A. Šlesera palikšanu satiksmes ministra amatā un tagad rosinājis Satiksmes ministrijā veikt pārbaudi, ko piekritis darīt premjers. Tam savukārt nepiekrīt iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP), norādot uz JL tendenci «vienmēr vērtēt tikai citus, nevis sevi». Viņaprāt, šajā situācijā ļoti būtisks būs premjera Aigara Kalvīša (TP) viedoklis. Ja šie fakti apstiprināsies, tie met lielu ēnu uz ES līdzekļu sadales procesu kopumā, un tik kliedzoša informācija prasa ļoti nopietnu pārbaudi, «Dienai» sacīja premjera preses sekretārs Arno Pjatkins. Premjers tikai pirmdien atgriežas no komandējuma, taču jau vakarā plānojis šo situāciju pārrunāt arī ar Valsts kontroles vadību.

Uz kāda Saeimas kreiso frakcijas deputāta iesnieguma pamata Ekonomikas policija pirmdien varētu ierosināt kriminālprocesu pret ekonomikas ministru K. Kariņu saistībā ar struktūrfondu līdzekļu piešķiršanu firmai «S&G». Tāda ziņa pagājušajā piektdienā izskanēja LNT ziņu raidījumā, informē LETA. Tā norāda, ka SIA «S&G», kuras īpašnieki ir JL ziedotāji, pērn 19. augustā noslēgusi līgumus, kas dod iespēju saņemt 1,1 miljonu latu no ES struktūrfondiem. Firmai ar pieteikto projektu apstiprināšanu bijušas grūtības, «kuras ar savu lēmumu ir atrisinājis ekonomikas ministrs».

SIA «S&G» gandrīz uz pusēm pieder Mārtiņam un Silvijai Grestēm. M. Greste ir JL Rīgas domes deputāts, Privatizācijas aģentūrai daļēji piederošā «Rīgas siltuma» padomes priekšsēdētājs, informē aģentūra LETA.

«Tas, vai uzņēmumu īpašnieki ir vai nav ziedojuši kādai partijai, nevar kļūt par kritēriju vērtēšanā,» «Dienai» svētdien sacīja K. Kariņš, pēc kura domām, neesot nekāda pamata ierosināt kriminālprocesu. Ministrs esot aicinājis pārskatīt 29 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras lēmumus, no kuriem 24 atzīti par prettiesiskiem. K. Kariņš te saskata politisko konkurentu atbildes triecienu. Viņa demisiju, ja tiks ierosināts kriminālprocess, neprasīs arī partija, varēja secināt no JL ģenerālsekretāra Edgara Jaunupa teiktā. Viņš svētdien «Dienai» apgalvoja, ka partijas vadība ir iepazinusies ar šiem materiāliem un neredz pamata kriminālprocesa ierosināšanai, bet, ja tā notikšot, «tas jau būs drauds demokrātijai, jo tiesībsargājošās iestādes izpilda politiskos pasūtījumus».

Iekšlietu ministrs Dz. Jaundžeikars, kurš piektdien nebija Rīgā un ar iesniegumu Ekonomikas policijai nav iepazinies, norādīja, ka JL vajadzētu kritiskāk paskatīties pašiem uz sevi. Ziņas medijos radot jautājumus, piemēram, kāpēc ministrs personiski ir atļāvis firmai precizēt projektu un prasījis to iesniegt nevis Investīciju un attīstības aģentūrā, bet viņam. Jebkuram deputātam ir tiesības lūgt izvērtēt šādu gadījumu, ko ir nekorekti saistīt ar kādu pasūtījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu