«The Prodigy» nevar ciest smēķētājus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Agresīvās un dažkārt biedējošās mūzikas pārstāvji «The Prodigy» pirms uzstāšanās Rīgā paziņojuši, ka viņiem vajadzēs sulas un ūdeni. Mākslinieki pieprasījuši, lai viņu tuvumā neviens nesmēķē.

Pienācis laiks, kad beidzot Rīgā, Ķīpsalas hallē, 4. maijā skanēs deviņdesmito gadu elektroniskās pankmūzikas celmlaužu grupas «The Prodigy» labāko gabalu izlase. Ja grupas nosaukums neko neizsaka, ir vērts parakāties smadzeņu tālākajos nostūros un atcerēties tādus pasauli pārskanējušus hitus kā «Breathe», «Firestarter», «Smack My Bitch Up», «Spitfire».

Dumpinieku gājiens

Hiperenerģiski, agresīvi, reizēm biedējoši un kaitinoši, vecākās paaudzes nīsti, trakulīgi un dumpinieciski. Viņu mūzika — psihedēlisks «hardcore techno», ekstremāls «breakbeat» un «drum'n'bass» plus maniakālu «house» ritmu un kareivīga pankroka apvienojums. Jaunieši viņu eksplozīvo spēku iepazina «underground rave» pasākumos, vēlāk arī klubos un trakās mājas ballītēs, kuru vienīgā devīze — jo skaļāk, jo labāk, bet vecāki vienkārši nevarēja nedzirdēt bērnu istabās uzstājīgi skaldošo ritmu un, viņuprāt, dīvainos vokālus, it sevišķi, ja paši bija apgādājuši savas atvases ar labām stereosistēmām. Grupa ceļo ar savu īpašu skatuves ekipējumu un piederumiem, tiek solīti tādi pārsteigumi kā 250 kilovatu skaņa. 4. maijā «The Prodigy» Rīgā, Ķīpsalas hallē, ieradīsies no Katovices Polijā; kopā ar viņiem arī iespaidīgs tehniskā aprīkojuma klāsts, kas ietilpināts sešos milzu furgonos. Gaismas tehnikas uzstādīšanu un funkcionēšanu nodrošinās Latvijas kompānija «PRO1 Stage», bet skaņas aprīkojumu — «Combo», profesionāļi no Lietuvas.

Kokakolas nebūs

Koncertā tiks uzstādīts divreiz vairāk skaņas tehnikas nekā parasti Ķīpsalas hallē notiekošajos lielajos koncertos. Papildu iespaidīgajam tehniskajam aprīkojumam, kas uz Latviju ceļos sešos furgonos, «The Prodigy» ved līdzi personīgo aparatūru, kas sver 3500 kilogramu, turklāt savā raiderī grupa lūgusi brīdināt skatītājus, ka mūzika skanēs īpaši skaļi. Gandrīz visi grupas dalībnieki ir veģetārieši. Turklāt atšķirībā no lielākās daļas citu rietumvalstu mūziķu, kas iecienījuši kokakolu un citus gāzētus atspirdzinošus dzērienus, grupa pieprasījusi tikai sulas, tēju un ūdeni, toties stundu pirms koncerta viņiem jānogādā atdzesēts «Dom Perignon» un «Veuve Cliquot» markas šampanietis. Viņi pieprasījuši, lai skatuves teritorijā un mūziķu ģērbtuvēs neviens nesmēķē. Grupai līdzi brauc arī savs masieris un apsardze, bet viesnīcā, kur viņi apmetīsies, obligāti jābūt saunai un baseinam, savukārt uz skatuves koncerta laikā jābūt skābekļa balonam ar regulatoru un masku.

Visu labāko klausītāju ausīm

Koncertā uzstāsies grupas dalībnieki Kīts Flints, Laiems Haulets, Maksims «Reality», kā arī viesmūziķi Kīrons Pepers un Džeimss Deiviss.

«Hardcore», «house» un «hard dance» grupas vēsture sākās 1990. gadā, kad iznāca «Prodigy» pirmais singls «What Evil Lurks». Pirmo plaša mēroga popularitāti grupa no Eseksas ieguva 1991. gadā ar singlu «Charly», kas ātri ieņēma pirmās vietas Lielbritānijas deju mūzikas topos. Grupas pirmais studijas albums «The Prodigy Experience» ieguva zelta albuma statusu, bet 1994. gadā iznākušais otrais albums «Music for the Jilted Generation» guva vēl lielāku atzinību; jau pirmajā pārdošanas nedēļā tas nokļuva britu nacionālā albumu topa pirmajā vietā, savukārt 1997. gadā izdotais «The Fat Of The Land» gandrīz tika aizliegts tajā iekļautās skandalozās dziesmas «Smack My Bitch Up» dēļ, — tā it kā provocējot vardarbību pret sievietēm. Tomēr, pateicoties tieši šim albumam, grupa iekaroja arī ASV un citu pasaules valstu mūzikas tirgu. Divus gadus vēlāk, 1996. gadā, iznāca grupas eksperimentālais singls «Firestarter», 2004. gadā sekoja nākamais studijas albums «Always Outnumbered, Never Outgunned», bet nule grupa ir izdevusi labāko dziesmu izlasi «Their Law: The Singles 1990—2005», ar kuru ir devusies plašā turnejā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu