Mutes un nagu sērgas uzliesmojuma avots varētu būt pētniecības laboratorija

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas veselības aizsardzības un drošības inspektori gatavojas apmeklēt pētniecības laboratoriju kompleksu Pērbraitā, Sari grāfistē, jo pastāv iespēja, ka tikko atklātais mutes un nagu sērgas uzliesmojums varētu būt cēlies no turienes.

Proti, šīs slimības izraisītājs, kas atklāts kādā fermā pie Gildfordas, uz dienvidrietumiem no Londonas, ir identisks tam, kas Pērbraitā izmantots vakcīnu gatavošanai un testēšanai.

Pērbraitā atrodas gan Lielbritānijas valdības Dzīvnieku veselības institūta pētniecības laboratorija, gan privātā farmaceitiskā kompānija "Merial".

Valdības laboratorijas vadība paziņojusi, ka drošības noteikumi tajā stingri ievēroti.

Lielbritānijas vides valsts ministrs Hilarijs Benns tomēr aicinājis cilvēkus būt uzmanīgiem, kamēr īstais slimības izplatības avots nav noskaidrots. Viņš norādījis, ka vispirms tiks pārbaudīta "Merial" laboratorija, kur jūlija vidū izgatavota vakcīna, izmantojot attiecīgo šīs slimības izraisītāju.

"Merial" izpilddirektors Lielbritānijā Deivids Bilends solījis, ka firma pilnībā sadarbosies ar amatpersonām slimības avota meklēšanā. Piesardzības nolūkos tā jau brīvprātīgi pārtraukusi vakcīnas ražošanu.

Benns savukārt norādījis, ka inspektori arī pāraudīs drošības procedūru ievērošanu Pērbraitā.

Viņš atzinīgi novērtējis amatpersonu straujo reakciju uz jauno slimības uzliesmojumu fermā pie Gildfordas, kas atrodas dažus kilometrus no Pērbraitas.

Ziņas par iespējamiem saslimšanas gadījumiem saņemtas arī no citām fermām, taču nav apstiprinājušās.

Šobrīd gan ap fermu, kur atklāta slimība, gan ap laboratoriju kompleksu Pērbraitā noteikta trīs kilometru aizsardzības zona un desmit kilometru uzraudzības zona. Slimie lopi nokauti, un visā Anglijā, Skotijā un Velsā ieviests lopu pārvadāšanas aizliegums.

Ziemeļīrija savukārt aizliegusi liellopu, aitu un cūku ievešanu no Lielbritānijas, bet lopu pārvadāšanas aizliegumu savā teritorijā nav noteikusi.

Lielbritānija arī brīvprātīgi apturējusi dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu eksportu, bet Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka aizliegs dzīvu mājlopu eksportu no Lielbritānijas, kā arī gaļas un piena produktu eksportu no slimības skartā apvidus.

2001.gadā mutes un nagu sērgas uzliesmojumā tika iznīcināti līdz 10 miljoni dzīvnieku, tās apkarošanā tika iesaistīta arī armija un tās dēļ tika atliktas vispārējās vēlēšanas. Slimība smagi skāra arī tūrisma industriju, jo tika ierobežota cilvēku pārvietošanās, un kopumā Lielbritānijas ekonomikai tā nodarīja zaudējumus aptuveni astoņu miljardu sterliņu mārciņu apmērā.

Mutes un nagu sērga izplatās starp pārnadžiem un ir ārkārtīgi lipīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu