Ražo ūdeni speciāli dzīvniekiem (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecpiebalgas pagasta "Spuldzēnos" tiek ražots pirmais ūdens pasaulē, kas domāts tieši dzīvniekiem. "Ūdens draugiem" - tā saucas mūsu mīluļu īpašais dzēriens. Uzņēmējam Valdim Apalupam šī iecere ienākusi prātā pirms pieciem gadiem. Kaut gan realizācija sākusies pirms gada, ūdens tirgošana nenotiek lielos apjomos. To V. Apalups pārdod savā veikalā "Kaupēni".

"Pie reklāmas neesam strādājuši, tāpēc arī tas nav tik pazīstams. Lielajos veikalos iekšā grūti tikt, ir nepieciešami milzīgi līdzekļi. Daži veikali vispār nerunā ar tik maziem, kā mēs, citi prasa jau iepriekš iemaksāt lielu naudu. Varētu jau reklamēt, bet tā uz dullo kaut kā negribas. Viss ir jāpārdomā. Latvijā esam vienīgie, arī pasaulē nekas tāds vēl nav. Piereģistrējāmies starptautiskajā GS1 reģistrā. Tur tāda produkta vispār nebija," stāsta Valdis Apalups.

Uzņēmējs nopircis pienotavu, jau zinādams, ka šajā vietā ir ļoti labs ūdens. Uztaisītas ķīmiskās un baktereoloģiskās analīzes, iegūta atļauja tirgot. Un ne jau tikai dzīvnieki šo ūdeni var lietot, to var dzert arī cilvēki. "Minerālūdens ir pierasta lieta. Tur ir sava konkurencemangalis, vishi ... Pirms vairāk nekā desmit gadiem jau neviens pat neiedomājās, ka būs tik liels pieprasījums. Bija nopērkams tikai Valmieras, Līgatnes un Cīrulīšu minerālūdens. Dzīvnieku ūdeni neražo neviens. Un tas ir kas oriģināls. Tiesa, grūti būt pirmajam. Ja kāds izsistu ceļu, tad varbūt būtu vieglāk. Bet tad tu vairs nebūtu pirmais. Būt līderim nav viegli, bet ir labi. Ķīpsalā būs izstāde, domājam mūsu ūdeni parādīt. Es ceru, ka paveiksies, cilvēki sapratīs," teic uzņēmējs.

Ar ko tad šis ūdens atšķiras? Tas ir atzīts kā dzeramais ūdens. Tiklīdz to pilda pudelēs, tam ir savas prasības. Lai pildītu cilvēku dzeramo ūdeni, ir jārēķinās ar to, ka apkārt obligāti jābūt asfaltētai teritorijai, nav pieļaujams, ka tajā ir smiltis. "Tādā apjomā, kā mēs domājam izplatīt, pašreiz nav izdevīgi tik lielus līdzekļus ieguldīt. Tas ir tikai ūdens, tas nav dārgs. Kad reģistrējāmies, pat nezināja, kādas prasības mums pielāgot. Dzīvnieku barības ražotājiem tās ir, ūdenim nav. Dzīvnieku ūdens ir kas nebijis. Mums pielāgoja dzīvnieku barības prasības. Mūsu ūdens nav apstrādāts, tas ir dabisks," stāsta V. Apalups.

Ūdens pa tiešo tiek ņemts no zemes dzīlēm un iepildīts. Nekas netiek pievienots. Dziļurbums ir 170 metri, 200 metri virs jūras līmeņa. Tas, protams, nav dziļākais. Daugavpilī ir 500 metru dziļurbumi. Vidzemē seklāku urbumu par 100 metriem nemaz nav. Jēkabpils rajonā dziļurbums skaitās jau no 30 metriem. "Mēs esam augstienē. Dziļāk jāborējas. Ģeologam jau tas ir diezgan skaidrs. Jau ar to vien, ka esam tīrā vidē, ūdens ir labs, esam arī augstu virs jūras līmeņa. Visiem Latvijas ūdeņiem ir liels dzelzs procents, bet šim gandrīz nulle. Lopiem devu to dzert - paņēmu trīs spaiņus, vienā ielēju no akas, otrā no dīķa un trešo atvedu mūsu ūdeni. Un lops labprātāk izvēlējās trešo. Sapratu, ka tas tiešām ir ļoti vērtīgs," tā V. Apalups.

"Arī dzīvnieku barības agrāk nebija. Tie tika baroti ar desām, maizi. Domāju, ka ar dzīvnieku ūdeni būs tāpat. Šeit jau nostrādā tas, ka neviens taču neuzdrošināsies pildīt pudelēs sliktu ūdeni. Nesmelsi jau no peļķes, lai pārdotu. Nākotnē es ceru, ka cilvēki sapratīs. Paies gadi..." aizdomājas Valdis Apalups.

Viņš sākumā baidījies, ka kāds ieceri varētu nozagt, taču tad sapratis, ka uztraukumam nav pamata. Arī lielie ūdens ražotāji varētu taisīt dzīvnieku ūdeni. Taču tā tikai sabojātu savu slavu: "Loģiski, ka cilvēki aizdomātos, vai viņiem netiek pārdots dzīvnieku ūdens, tikai iepildīts parastajās pudelēs. Zustu uzticība."

Daudzi brīnās par to, ka kaķi dzer no tualetes poda. Tas nenotiek tāpēc, ka tur ir kaut kas labāks. Dzīvnieku piesaista tas, ka ūdens tek. Dabā tie labrātāk dzertu tikai no strautiņa. Peļķi tie izmanto bezizejas gadījumā. Kaut vai vistīrākais ūdens ieliets trauciņā, bet tas ir stāvošs, dzīvnieks labprāt izvēlētos dzert tualetes ūdeni: "Tam gribas tekošu. Man ir speciāls trauciņš, kur uzskrūvē pudeli. Kad dzīvnieks dzer, tad automātiski ūdens pietek klāt. Bez ēdamā var ilgāk iztikt nekā bez ūdens. Īpaši svarīgi dzert ir grūsnajiem dzīvniekiem, tad tiem labāk veidojas piens.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu