Nedēļas notikumu apskats

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

• Partijas masveidā pārkāpušas likumu
• Pozīcija un opozīcija turpina ķīviņus
• Uguns posts valstī kļūst nekontrolējams
• Prezidentes iestājas par ANO vadītāju sievieti
• Berezovski Latvijā neielaidīs

KNAB direktors Aleksejs Loskutovs oficiāli pavēstīja, ka iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus valstī pārsniegušas deviņas partijas, kuras summāri pārtērējušas 105 483 latus.Vislielāko summu - 51 762 latus - pārtērējusi Latvijas Pirmā partija (LPP). Latvijas Zaļā partija pārtērējusi 17 012 latus, "Latgales gaisma" - 13 606 latus, apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - 10 233 latus, "Jaunais laiks" (JL) - 4274 latus, "Latvijai un Ventspilij" - 3215 latus, Latvijas Zemnieku savienība - 2656 latus, Tautas partija (TP) - 2340 latus, bet "Liepājas partija" - 384 latus. Vērtējot priekšvēlēšanu izdevumu summas pārsniegumu procentos no atļautā apjoma, likumpārkāpēja rekordiste izrādās Latvijas Zaļā partija, kura atļauto tēriņu pārsniegusi par 92,6%. "Latvijai un Ventspilij" pārsniegusi atļauto tēriņu par 78%, "Latgales gaisma" - par 57,5%, bet LPP - par 36,4%. Kā zināms, likums par pašvaldību vēlēšanām atļauj tērēt tikai 20 santīmus uz vēlētāju.

Par priekšvēlēšanu limita pārsniegšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu LPP, Latvijas Zaļajai partijai, "Latgales gaismai" un TB/LNNK uzlikts 5000 latu administratīvais sods katrai. Savukārt partijai JL jāmaksā 4274 latu administratīvais sods, "Latvijai un Ventspilij" - 3215 lati, Latvijas Zemnieku savienībai - 2656 lati, TP - 2340 lati, bet "Liepājas partijai" - 500 lati.
Šīs KNAB atklāsmes ļauj konstatēt valsts vadošo politisko partiju vidū valdošo masveida tiesisko nihilismu, piedevām pierāda, ka likumā noteiktās soda naudas izrādās niecīgas un to piemērošanas draudi neattur partijas no apzinātiem likumpārkāpumiem.

Valdošās koalīcijas partiju runasvīri vienprātīgi noliedza šonedēļ plašsaziņas līdzekļos izskanējušās neoficiālās informācijas patiesumu, ka tā grasoties ierobežot Saeimas darbu, līdz vēlēšanām sasaucot pēc iespējas mazāk parlamenta  plenārsēžu, lai opozīcijai liegtu iespēju "šūpot" mazākumvaldību.
"Tās ir nepamatotas baumas, kuras izplata tie, kas negrib strādāt," mediju pārstāvjiem apgalvoja TP Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš, neprecizējot, kas ir tie politiķi, kas nevēlas strādāt. TP deputāts vien norādīja, ka Saeima strādās ierastajā ritmā un iespējams šīs baumas izplatījuši opozīcijas pārstāvji. Savukārt pēdējā socioloģisko pētījumu firmas „Latvijas Fakti” veiktās aptaujas rezultāti liecināja, ka pēc aiziešanas no valdības koalīcijas vēlētāju vidū būtiski kritusies JL popularitāte. Partijas līderis Einars Repše, neminot konkrētus faktus, pārmeta aptaujas veicējiem politisku angažētību un manipulācijas, lai, apzināti sagrozot aptaujas rezultātus, radītu paniku partijas biedru vidū.

Apzināti izraisīto kūlas ugunsgrēku apjoms Latvijā izrādījies iespaidīgākais pēdējo piecu gadu laikā. Bojā valstī ugunsgrēkos gājuši jau vismaz 4 cilvēki, bet desmitiem guvuši dažādas pakāpes apdegumus. Cita vidū ļaunprāši izraisīja ugunsnelaimi arī Ķemeru nacionālajā parkā. Tikmēr varas pārstāvji faktiski atzina nespēju atturēt dedzinātājus no šīs tradicionālās pavasara ļaunprātības. Tā premjers Aigars Kalvītis (TP) tālrādē sacīja, ka "acīmredzot, tikai cietums spēj līdzēt," norādot, ka šāds soda mērs būs jāievieš, ja kūlas dedzināšana Latvijā nerimsies. Arī vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atzinis, ka "cilvēki ir aptrakuši" un norādīja uz nepieciešamību ieviest stingrākus sodus par kūlas dedzināšanu, kā arī turpināt valstī izglītošanas kampaņu.

Prezidente Vaira Vīķe-Freiberga valsts vizītē apmeklēja Somiju, kura būs nākamā ES prezidējošā valsts. Latvija īpaši ieinteresēta, lai Somijai prezidentūras laikā sekmētos tās deklarētais ārpolitikas uzstādījums, proti, vēlme beidzot sakārtot ES un Krievijas attiecības.

Vaira Vīķe-Freiberga un Somijas prezidente Tarja Halonena cita vidū arī  aicināja pēc Kofi Annana pilnvaru beigām ANO ģenerālsekretāra amatā iecelt sievieti. "Ir pienācis laiks šajā amatā stāties labai sievietei," sacīja Somijas līdere. Savukārt Latvijas prezidente, kura tiek minēta kā viena no vadošajām kandidātēm uz šo amatu, atzīmēja, ka "galvenajam apsvērumam jābūt kandidāta īpašībām. (..) Sieviešu dzimumam, kas ir pusei no pasaules iedzīvotāju skaita, pēc 60 gadiem, ko amatā pavadījis vīrietis, būtu jābūt prioritātei, kas augstāka par jebkādiem citiem apsvērumiem". Vīķe-Freibergas kundze arī aicināja par ANO līderi iecelt kandidātu no kādas Austrumeiropas valsts. Šīs pasaules daļas valstis "ilgu laiku pavadījušas aiz dzelzs priekškara", tādēļ nebija pārstāvētas ANO kā neatkarīgas valstis.

Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šonedēļ noraidīja Krievijas vajātā oligarha  Borisa Berezovska sūdzību par viņa iekļaušanu Latvijas valstij nevēlamo personu sarakstā. Šis spriedums nav pārsūdzams. Tiesas senators Valerijans Jonikāns pēc sprieduma rezolutīvās daļas nolasīšanas sacīja, ka pilns sprieduma teksts nebūs publiski pieejams, jo tiesas sēde noritējusi slēgtā procesā un tās laikā skarta slepena informācija. Senators arī sacīja, ka aizliegums Berezovskim ieceļot Latvijā noteikts kā personai, kas var radīt draudus drošībai, un tiesa vērtējusi, vai Drošības policijas šāda satura informācija un uz tās pamata sniegtais atzinums ir pamatots un tiesisks.
Savukārt Berezovska advokāts Lauris Liepa pēc sprieduma pasludināšanas vēl nevarēja pateikt, vai tiks iesniegta sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Par to paredzēts lemt pēc motivēta sprieduma saņemšanas, kas būs pieejams 10.maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu