/nginx/o/2018/07/13/8928062t1h95be.jpg)
Mūsdienu ledusskapju attīstības tendences saistītas ar labāku un ērtāku pārtikas produktu uzglabāšanu, tajā pašā laikā samazinot elektroenerģijas patēriņu. Viens no progresīvākajiem sasniegumiem šajā jomā, kas tagad pieejams katram, ir Frost Free jeb bezledus saldētavas princips, ko vairākos jaunākajos ledusskapju modeļos ieviesis Electrolux.
Tas nozīmē regulāru automātisku saldētavas atkausēšanu, vienmērīgāku temperatūru saldētavā un ļoti zemu enerģijas patēriņu. Frost Free Freezer saldētavas atkausēšana notiek automātiski, un to ikdienā nemaz nevar pamanīt. Šī konstrukcija nodrošina līdz pat 267 litru tilpuma saldētavas darbību, nepatērējot vairāk enerģijas nekā parasta 40 vatu spuldzīte.
Frost Free Freezer – bezledus saldētava
Speciāla ventilācijas sistēma nodrošina saldētavā (vai atkarība no modeļa – visā ledusskapī) vienmērīgu temperatūras sadalījumu un ātrāku ēdiena atdzesēšanu. Tādējādi ne uz saldētavas sieniņām, ne uz pārtikas produktiem neveidojas apsarmojums un ledus. Papildu ieguvums – sasaldētā ēdiena fasējumi nesasalst kopā. Tas, ka saldētavā neveidojas ledus, nozīmē, ka tās tilpums vienmēr ir maksimāls. Turklāt pie šīs sistēmas plusiem jāmin tas, ka dažādās ledusskapja zonās iespējams precīzi noregulēt konkrētiem ēdieniem nepieciešamo gaisa temperatūru un mitrumu.
Eiropas valstīs pieaug saldēto pārtikas produktu patēriņš un cilvēki bieži vien izmanto dažādas akcijas, lai iegādātos vairāk pārtikas ar lielākām atlaidēm. Turklāt pircēji arvien vairāk sasaldē produktus, kuri tradicionāli netika saldēti, piemēram, maizi. Tas tāpēc, ka sasaldētas pārtikas uzglabāšana ļauj ietaupīt laiku, ko prasa bieža iepirkšanās.
Atbilstošs mikroklimats
Pasaulē lielākais mājas un sadzīves tehnikas ražotājs Electrolux Latvijā piedāvā ledusskapjus ar jaunāko Frost Free tehnoloģiju. Šie ledusskapji aprīkoti ne tikai ar progresīvo bezledus saldētavas tehnoloģiju, bet tiem netrūkst arī citu mūsdienīgu funkciju, kas atvieglo ikdienas lietošanu un samazina enerģijas patēriņu. Piemēram, ātrās sasaldēšanas un dzesēšanas funkcija, kas pēc lielākas iepirkšanās ātri nodrošina vēlamo produktu uzglabāšanas temperatūru.
Savukārt uz ārējā vadības paneļa izvietots digitālais displejs ļauj ātri un viegli regulēt un noteikt temperatūru gan ledusskapim, gan saldētavai. Var redzēt gan apkārtējās vides temperatūru, gan iestatīt iepirkšanās, gan ātrās sasaldēšanas funkcijas. Ātrās sasaldēšanas funkcija tiek izmantota, lai kārtīgi sasaldētu svaigu pārtiku: jo ātrāk pārtika tiek sasaldēta, jo mazāk mainās tās struktūra, garša un dabīgie vitamīni.
Ar elektroniskā vadības paneļa slēdžu palīdzību temperatūru var noregulēt ar viena grāda precizitāti. Vairs nav nepieciešams veikt dažādus izmēģinājumus ar grozāmiem slēdžiem, kā arī speciāli mērīt ledusskapja vai saldētavas iekšējo temperatūru. Digitālais temperatūras rādītājs nekavējoties ziņo, ja ledusskapja vai saldētavas temperatūrā notiek izmaiņas. Piemēram, ja saldētavā temperatūra paceļas virs mīnus 11 grādiem, ieslēdzas trauksmes signāls, kas informē par sasaldēto produktu atkušanas risku. Neparedzētos gadījumos rādītājs nosaka, par cik grādiem temperatūra ledusskapī vai saldētavā ir paaugstinājusies, piemēram, elektroenerģijas padeves pārtraukuma laikā. Tādējādi jebkurā situācijā tiek nodrošināta pārliecība par produktu derīgumu lietošanai.
Dinamiskā dzesēšana ir jauna, ledusskapja izmantošanu atvieglojoša un pārtikas produktu uzglabāšanu uzlabojoša tehnoloģija, ar kuras palīdzību ledusskapī tiek nodrošināta pastāvīga aukstā gaisa cirkulācija. Tādējādi ledusskapī tiek nodrošināts vienmērīgs aukstums un produktus var novietot jebkurā plauktā, kurā tie vislabāk iederas. Temperatūras atšķirības dažādos plauktos nepārsniedz 1 °C, turpretī parastos ledusskapjos starp augšējo un apakšējo plauktu var būt pat 6 °C atšķirība. Dzesējošais gaiss ir plus grādu temperatūrā, un ledusskapī vienmēr ir nodrošināts vienmērīgs mitrums, kas novērš produktu sažūšanu. Aktīvās ogles filtrs samazina nepatīkamās smakas un neļauj jutīgiem produktiem absorbēt nepatīkamu piegaršu.
Pateicoties teleskopiskajiem atvilktnes turētājiem, to var ērti izvilkt un iebīdīt atpakaļ.
Izvelkamā dārzeņu atvilktne nodrošina pietiekami daudz vietas un pareizāku novietojumu ilgākai dārzeņu uzglabāšanai. Nepieciešamības gadījumā pārvietojams dalītājs atvilktnē nodrošina iespēju nodalīt viena veida dārzeņus no citiem.
Svaigus pārtikas produktus, piemēram, gaļu vai zivis, ieteicams uzglabāt pēc iespējas drošākos apstākļos. Vispiemērotākā uzglabāšanas temperatūra šiem produktiem ir 0 °C. Arī lielākā daļa dārzeņu vislabāk uzglabājas tieši šādā temperatūrā. Ledusskapja apakšējā daļā ir 0 °C nodalījums, kura temperatūra tiek regulēta elektroniski un automātiski. Šajā nodalījumā uzglabāti produkti nevar nejauši sasalt vai pārāk sasilt.
Ērti un taupīgi
Jaunāko modeļu ledusskapji ir sadalīti dzesēšanas zonās, kur pēc vajadzības var noregulēt attiecīgiem produktiem nepieciešamo temperatūru. Piemēram, saldētavā svaigu produktu sasaldēšanai un ilgstošai glabāšanai var noregulēt līdz pat -22 °C temperatūru, vienā no dzesēšanas zonām ap 0 grādiem svaigu dārzeņu uzglabāšanai, bet citā dzesēšanas kamerā +3 °C līdz +11 °C temperatūrā labi glabājas dzērieni, sviests un siers. Augstākās klases modeļiem paredzēts pat vēl plašāks temperatūras regulēšanas diapazons, tā ka jebkuru no saldēšanas vai dzesēšanas zonām var pielāgot pēc vajadzības – palielinot tieši konkrētajā brīdī nepieciešamās temperatūras zonas tilpumu uz kādas citas rēķina, kura tobrīd nav vajadzīga.
Izvēloties jaunu ledusskapi, svarīgi ir sev pašiem precīzi noformulēt, cik liela tilpuma aparāts nepieciešams. Pārmēru liels ledusskapis ne tikai aizņems daudz vietas, bet arī patērēs vairāk elektroenerģijas. Turpretī pārāk mazā skapītī var nesatilpt visi ģimenei ikdienā nepieciešamie ēdieni un dzērieni. Turklāt nav ne ērti, ne racionāli visus dzesējamos vai saldējamos produktus salikt pārāk blīvi. Nedrīkst aizmirst arī par ierīces efektivitātes klasi, kas parāda, cik daudz būs jāmaksā par elektroenerģiju.
Glacier – ledus no durvīm
Šīs sezonas jaunums no Electrolux ir modelis Glacier. Šis ledusskapis ar 252 litru ietilpību ir aprīkots ne tikai ar Frost Free Freezer jeb bezledus saldētavu, bet arī ar ikdienā ļoti ērtu ledus gabaliņu padeves ierīci. Ledus kubiņi tiek padoti no īpašas, ledusskapja durvīs iebūvētas ierīces. Turklāt speciāla tehnoloģija nodrošina, ka ledus kubiņi nesalīp kopā. Svarīgi ir arī tas, ka pie ledus gabaliņiem var tikt ļoti ērti un šim mērķim nav jāver vaļā saldētavas durvis. Kā zināms, parastā saldētavā ievietots ledus trauks aizņem lieku vietu un šādā veidā ledus gabaliņi nereti salīp kopā.
Svarīga detaļa, kas ļoti labi noder karstās vasaras dienās: Glacier durvīs iebūvētā ierīce spēj nodrošināt ne tikai ledus gabaliņu izsniegšanu, bet arī atdzesēta ūdens padevi. Šis modelis sevī apvieno augstākās enerģijas efektivitātes klases taupīgumu, liela tilpuma bezledus saldētavu un augstākās kvalitātes ledus gabaliņu vai atdzesēta ūdens padeves ierīci. Glacier ledus gabaliņu mašīna diennakts laikā var saražot līdz pat 1,6 kg veldzējošās produkcijas.
Der zināt
• Novietojot jaunu ledusskapi, tas pareizi jānolīmeņo
• Ledusskapim labāk atrasties vietā, kur to nesildītu tuvumā esošie centrālās apkures radiatori, caurules, plīts vai krāsns, kā arī neapspīdētu saule
• Padomājiet par mājoklī izmantoto ierīču efektivitāti – viens liels ledusskapis ir daudz ekonomiskāks par vairākiem maziem.
• Ledusskapi nav ieteicams pārblīvēt ar produktiem, jo ir jānodrošina aukstā gaisa brīva cirkulācija
• Lai samazinātu mitruma veidošanos, sagatavotos produktus ieteicams atdzesēt līdz istabas temperatūrai un ievietot ledusskapī noslēgtos traukos
• Neuzglabājiet kopā svaigu gaļu un jau pagatavotu ēdienu – tie jātur atsevišķos traukos vai plauktos
• Dārzeņus ieteicams turēt tiem speciāli paredzētos traukos – tur tie ilgāk būs svaigi
• Regulāri uzkopiet ledusskapi, lai dažādas baktērijas nenonāktu kontaktā ar ēdienu
Vai vērts taupīt?
• Izvēloties vecās saldēšanas ierīces vietā jaunu, enerģētiski efektīvu modeli, jūs saudzēsiet gan vidi, gan arī ietaupīsiet gadā ievērojamu naudas summu
• Ledusskapju un saldētavu elektrības patēriņš veido apmēram 25% no ikgadējiem rēķiniem par patērēto elektroenerģiju.
• Vismaz 10 gadus vecas ierīces elektrības patēriņš ir vairākas reizes lielāks, salīdzinot ar jaunu A klases ierīci.